Zašto bi Samsung želio svoj GPU?

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Ove sedmice interesantne vijesti stižu iz Samsunga – kompanija zapošljava radi kreiranja vlastitog GPU-a (graphics proccessing units), u svom San Jose uredništvu. Ovo znači da bi kompanija mogla nekada objaviti pametni telefon sa vlastitim GPU kućištem, slično onome što je Apple uradio sa iPhone X telefonom. Nije prvi put da čujemo o ovoj Samsungovoj namjeri. Očekivali smo nove dizajne kućišta još od 2015. godine.

Samsung je vjerovatno radio na grafičkim projektima tijekom godina. Možda je ovaj put kompanija ozbiljnija u ovoj namjeri. Prema jednom poslovnom listingu, Samsungovi timovi za GPU dizajn, smješteni u Austinu (SARC) i San Joseu (ACL), razvijaju novi GPU koji će biti umetnut u Samsung telefone. Veliko je pitanje zašto.

Arm, licenciranje i troškovi


2015. godine, Arm i Samsung su potpisali dugoročni dogovor za novu generaciju Mali grafičkih proizvoda, koji je uključivao tranziciju od Midgarda do skorije Bifrost arhitekture i Mali-G serije GPUs-a. Dugoročno je neizvjesna fraza, ali raspon od 5 godina je razumna dužina za ovakav ugovor, što predlaže da bi istek ili obnova mogla biti tijekom sredine 2020. godine.

Samsung je mogao jednostavno ovaj dogovor staviti naprijed, ali uvijek je bitno imati dodatni plan u slučaju da ne postigne željeni cilj.

Druga polovina dogovora o licenciranju sa Armom tiče se cijene i Samsungov poluvodički posao je postao veoma važan faktor za profitabilnost kompanije. Prodajom pametnih telefona i gradnjom vlastitih komponenti, uključujući ekrane i memoriju, drži Samsungovo isticanje pametnih telefona visoko profitabilnim.

Samsung će bez sumnje biti oprezan sa troškovima u ovom poslu. Troškovi licenciranja i patentiranja mogu sve malo uzdrmati. Dizajn komponenti kućišta nije jeftin, pogotovo kada se kreće od nule. Ako se matematika uplete i kućište bude skuplje na duže vrijeme, Samsung bi se mogao pripremiti da se odrekne ideje kada ugovor sa Armom istekne.

Rad je ključan


Samsungovi Exymos čipni sistemi su veoma važni za profitabilnost kompanije. Kako bilo, njegovi najprodavaniji proizvodi su jednaki u reputaciji pokazujući da je Samsung poluprovodni dizajner koji je konkurencija Qualcommu i Appleu.

Imati proizvod koji se takmiči protiv konkurencije je esencijalno za ovu namjeru, posebno ako Samsung želi pojačati virtualne, proširene realne aplikacije i igranje videoigara visoke kvalitete.

GFXBench GPU benchmark results

Pogled na GFXBench rezultate za Samsungove skorije modele otkriva problem za Exynos čipni sistem kompanije. Između Galaxy S8 i S9, Mali GPU konfiguracija nema značajno poboljšanje rada. Istovremeno, oba Qualcomm Adreno i Appleov novi GPU imaju značajne dobitke koji ih tjeraju naprijed. Nedosljedan grafički rad između Exynosa i Snapdragona Galaxy S9 telefona mogao bi dovesti do problema percepcije cijelog brenda.

Armov noviji Mali-G76 obećava do 30% povećanja efikasnosti. Čak i to bi bilo tek mali korak ka Appleovom trenutnom GPU-u. Iako se priča da će Samsungovo prvo GPU kućište biti usmjereno na jeftine proizvode, malo sumnjamo da će kompanija ciljati na skuplje uređaje čim bude imala kontrolu nad cijelom arhitekturom. Exynos SoC je za Samsung važna linija proizvoda, ali se u prošlosti pouzdao u Arm. Ako Arm propadne, opcija je da se traži treća strana ili da se traži kućište koje će dobiti rad kakav se zahtijeva. Samsung je koristio svoje Mongoose jezgre za pojačavanje rada CPU-a ispred Arm Cortex CPU jezgri (iako ne rade baš najbolje), pa možda kompanija traži sličnu putanju za dizajn GPU kućišta.

Mnogo proizvoda treba GPU


Tržište pametnih telefona se čini kao logičan izbor za predstavljanje Samsungovog GPU-a, ali to ne znači da je to jedino tržište koje će Samsung izabrati.

Milioni drugih Samsungovih uređaja imaju ekran, nebitno da li je to frižider ili mašina za veš ili najbolji OLED TV. Tamo gdje je grafika želite GPU, čak iako je dovoljno samo prikazivanje UI animacija.

Ako Samsung cilja na proizvode relativno slabijeg rada mogao bi poboljšati mnoge pametne kućne uređaje. Samsung još uvijek isporučuje pametne satove i sigurno će željeti poboljšati njihov sadašnji zastarjeli čipni sistem.

GPU sposobnosti procesuiranja postaju veoma bitne na poljima kao što su detektovanje objekata ili mašinsko učenje, dok već mogu raditi brže sa brojevima u odnosu na CPU. Ovo bi bio dugoročan cilj, ali tu su i rastući segmenti na tržištu koje bi GPU pomogao Samsungu da ih iskoristi.

Samsung se dugo opirao procesoru mašinskog učenja (ML – machine learning) u svojim pametnim telefonima te se oslanjao na GPU i procesor da obave posao. Novi GPU dizajn bi omogućio Samsungu da ubrza određene aplikacije i instrukcije uz posebnu viziju kako će se ML ponašati.

UKRATKO


Postoji dobar broj razloga da Samsung želi novo GPU kućište. Pomoglo bi kod troškova i profita, rada i licenciranja pa čak i otvaranja novih tržišta. Kako god, vrijedan GPU dizajn zahtijeva godine rada. To nije odluka koja se donosi nabrzinu.

                             Bez obzira na sve, nećemo vidjeti Samsung GPU na vrijeme za Note 9 ili S10

Primite ove vijesti sa dozom skepticizma. Da, Samsung zapošljava za GPU pametnih telefona, ali vjerovatno je godinama radio potajno na sličnim projektima. Nema garancije da će ovo rezultirati kompetativnim i profitabilnim GPU-om za kompaniju iako se vrijeme čini ispravno.

 

 

 

androidauthority.com

Pročitajte...

Razlika između LCD, TFT, OLED, AMOLED, SUPER AMOLED, RETINA ekrana? Prednosti i nedostaci

Pratite nas:Usjek ili okvir oko ekrana je sve manji i telefoni gube više okvirnog prostora …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *