Više memorije za pametne telefone: Genijalni oklop omogućuje više spremišnog prostora

Prepuna memorija i prazna baterija dvije su stvari koje najviše nerviraju kod pametnih telefona. Novi pametni okvir želi da riješti ova dva problema.

i-Blades: Pametni dodaci za mobitel

Ono što i-Blades nudi jeste oklop za mobitel („Smartcase“), te jedan mali dodatak („Smartblade“) koji se dodaje na poleđinu oklopa. Mogućnosti koje pruža oklop poprilično su ograničene – on svojim integrisanim senzorom mjeri vrijednosti poput temperature, kvaliteta zraka i pritiska.

Međutim, uzbudljivo biva tek kada i Smartblade uđe u igru. Dovoljno je samo par sekundi da se uz pomoć magnetizma poveže sa oklopom, a funkcionira ujedno i kao dodatna baterija, i kao eksterni hard drive koji može imati između 64 GB i jednog TB. Oklop služi kao prijenosnica za povezivanje sa mobitelom.

Ova ideja i nije baš potpuno nova – Lenovo je na svojim modovima za Moto Z koristio sličan princip. Uspjeh tih modova i nije bio baš prevelik. Međutim, sa i-Blades oklopima, ovi bi „ruksaci“ za mobitele mogli konačno doživjeti svoj proboj na tržište – više o tome u sljedećem odjeljku.

i-Blades. Znatno veća ciljna grupa

i-Blades dodaci idu u prodaju od januara 2017., prvo za Samsungove Galaxy pametne telefone S6 i S7 (kao i Edge verzije). Budući da je Galaxy serija pametnih telefona poprilično široko zastupljena, broj potencijalnih kupaca velik je od samog početka.

Na CES-u u Las Vegasu nam je generalni direktor ove kompanije također objasnio i da u budućnosti ove pametne oklope žele proizvoditi i za iPhone, kroz šta bi ovi dodaci postali interesantni i za Apple korisnike. Moguća je podrška i za pametne telefone Huawei-a, Sony-a itd. – realizacija na kraju ipak ovisi o zastupljenosti pojedinog mobitela među korisnicima.

Jednostavan prijenos podataka – barem u teoriji

Razlog za kupovinu ove opreme mogao bi biti i brzi prijenos podataka sa jednog pametnog telefona na drugi – ukoliko više korisnika ima ovaj oklop, Smartblade može u sekundama mijenjati vlasnika. Ipak nam još uvijek preostaje da saznamo da li će se pri tome prepoznavati kao eksterni uređaj (poput USB sticka), ili će odgovarajuća aplikacija određivati prepoznavanje uređaja.

Smartcase i Smartblade skupa su dostupni po cijenama od 80 do 130 Eura – ovisno o tome za koji se pametni telefon kupuje i koliku memoriju ima Smartblade. Ova tehnologija definitivno ima potencijala: na CES-u je i-Blades dobio nagradu za inovaciju u kategoriji „Oprema za mobilne uređaje“.

 

Izvor: chip.de

Pročitajte...

Nije trebalo dugo: Sada možete preuzeti Pixel 3 verziju Google Camera aplikacije

• Korisnici starije verzije Google Pixela sada mogu preuzeti najnoviji Pixel 2 Google Camera APK …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *