Upute za fotografisanje pametnim telefonima: 16 lakih trikova koje trebate znati

Kamere pametnih telefona su dramatično poboljšane u zadnjih nekoliko godina, do boljih senzora i pametnije obrade fotografije. Revolucija multi-kamere je također dala bolji zoom i efekat dubine polja koji je do sada bio nepoznat fotografisanju pametnim telefonima.

Posjedovanje dobre kamere je samo jedan dio bitke. Ostatak je na fotografu pa ćemo pogledati nekoliko uputa koje trebate znati.


Napravite više fotografija…


2014. godine prisustvovao sam radionici mobilne fotografije u vodstvu Stephena Alvareza sa NatGeo-a. Jedan od najvećih savjeta bila je najočitija uputa.

Rekao je da se razlika između dobrog i prosječnog fotografa svodi na broj napravljenih fotografija. Mora biti nekoliko solidnih fotografija nakon 300 pokušaja, zar ne?

Dakle, sljedeći put kada budete fotografisali, napravite više fotografija. Zahvaljujući odličnoj backup funkcionalnosti Google Photosa, te fotografije neće zatrpati unutrašnju pohranu Vašeg telefona. Blago mijenjanje ugla i pozicije dok fotografišete dat će Vam više opcija nego što bi gomila potpuno istih fotografija.


Zatim isprobajte opciju praska (burst mode) ili snimite 4K videozapisBurst mode je prikladan za fotografisanje djece, grupno fotografisanje ili bilo kojih drugih subjekata koji se mnogo kreću (sportisti ili ljubimci). Neki telefoni nam omogućuju da lako napravimo nekoliko pokušaja što je veoma korisno. Pisac Jonathan Feista, sa Android Authorityja i DroneRusha-a, predlaže da pokušate snimanje 4K videozapisa i izaberete okvir koji želite

koristiti kao fotografiju. Snimci sa 4K videozapisa imaju preko 8 MP. Najlakši način da to postignete je da klikate na okidač kamere dok snimate. Neki video playeri koji su ranije instalirani (kao Samsungov) omogućavaju biranje okvira dok gledate gotov videozapis.

Ako nemate tu opciju na svom telefonu, pomoći će Vam AndroVid aplikacija.


Učite o svojoj aplikaciji kamere…Donosimo jednu od podcijenjenih uputa našeg Roberta Triggsa. Svejedno da li imate novi telefon ili neki od starijih, vrijedi provesti vrijeme pregledajući svaku postojeću postavku na svojoj kameri. Na kraju krajeva, nikada neće poboljšati fotografisanje ako samo automatski klikate na okidač.

Robert nam daje jedan primjer Huawei kamere koja omogućuje klik na fokus te povlačenje prsta sa fokusa na opciju za podešavanje svjetline. Tu su također i druge funkcije kao bothie način kod Nokije.


Ili skinite drugu aplikacijuInstalirana kamera nije nužno jedina mogućnost fotografisanja na Vašem pametnom telefonu. Postoji mnogo aplikacija kamere koje se mogu naći na Play Storeu. Ove aplikacije Vam daju sve od najsitnijih opcija za napredne efekte.

Tražite kameru sa ručnom kontrolom i histogramom? Probajte Footej Camera aplikaciju. Trebate aplikaciju fokusiranu na selfije? Onda dajte šansu Candy Cameri. Čak i ako Vas nije briga za funkcije, ove aplikacije bi Vas mogle počastiti dobrim fotografijama.

Redovni čitaoci možda znaju i za neslužbenu Google Camera HDR+ aplikaciju. Nije podržana od strane Googlea ili Play Storea, ali je fantastična aplikacija (ukoliko radi na Vašem telefonu). Open Camera je još jedna aplikacija vrijedna spomena.


Da li zaista trebate blic?Pametni telefoni su napravili velike korake kada je u pitanju fotografisanje na niskom svjetlu (low-light), tako da nećete uvijek trebati blic u ovim situacijama. Često blic uništi ono što bi u suprotnom mogla biti dobra fotografija.

Štaviše, mnogi današnji mobilni uređaji su sposobni napraviti sjajne fotografije bez upotrebe blica. Dakle, sljedeći put kada poželite fotografisati u zatvorenom prostoru ili u sumrak, probajte napraviti nekoliko fotografija sa i nekoliko bez blica.

Sigurno ćete se naći u situacijama da je blic jedina opcija, ali opet, eksperimentisanje nikome ne šteti. Zapamtite, mnogo profesionalnih fotografa namjerno prave tamnije fotografije jer uvijek mogu poboljšati sjene, ali ne mogu učiniti mnogo sa puno osvjetljenim dijelovima.


Naučite kada i kako da koristite sunceJoš jedno pravilo je da pokušate izbjeći fotografisanje ljudi na suncu. Izuzetak je ako želite siluete ili eksperimentišete nešto slično. Uglavnom, probajte da su zrake sunca iznad objekta ili subjekta radije nego da su usmjerene direktno prema kameri.

Kada već govorimo o suncu, također ćete željeti fotografisati tijekom tzv. zlatnih sati (nakon izlaska sunca ili prije sumraka). Učinite to i sigurno ćete dobiti prelijepe boje.

Svi znaju da je sumrak savršen za divnu fotografiju pa s tim i ne možete pogriješiti. Također možete probati prebacivati fokus između horizonta i neba kako biste dobili boje koje će se posebno isticati.


Uključite pregrade na kameriOvo je jedno od osnovnih pravila fotografisanja pametnim telefonima. Ova opcija dijeli Vašu kameru na devet dijelova. Opcija diktira da subjekat ili objekat mora biti pozicioniran između ovih linija. Ovo je odlično za početak (pregrade pomažu da držite stvari ispravnim), ali pravila su tu da se krše, zar ne?

Opcija pokušava pomoći, ali nemojte da Vas to sprečava da se zezate sa okvirom kako Vam je volja. Okvir može mnogo pomoći vašim fotografijama pa se nemojte plašiti da budete kreativni.


Igrajte se sa HDR-omSvaki telefon na tržištu ima HDR način, kombinirajući nekoliko osvjetljenja radi formiranja bolje fotografije. HDR omogućuje bolje detalje u sjenama i na osvjetljenim dijelovima fotografije. Neki telefoni omogućuju automatski HDR način dok drugi HDR ostavljaju među ostalim postavkama kamere (Gledamo u tebe, Huawei!!).

HDR način radi najbolje sa krajolicima i gradskim prizorima, gdje kombinacija svijetlog neba i tamnih sjena može dati predivne rezultate. HDR način fotografisanja je napravio velike skokove u brzini tijekom godina te je na nekim telefonima teško uočiti razliku između HDR-a i standardne fotografije. Mnogi telefoni još uvijek zahtijevaju potpunu mirnoću prilikom fotografisanja, osim ako ne želite zamućenu fotografiju.

Google Pixel telefoni pokazuju da HDR fotografisanje (HDR+ način da budemo precizniji) može biti korisno i za noćne fotografije.


Upoznajte se sa ručnim načinomZvani ručni način ili pro način može djelovati kao jedan od najkomplikovanijih dodataka. Pored čitanja o tome kako koristiti ovaj način, najbrži način učenja je njegovo češće korištenje (ovo je najčešće odvojeni način na kameri).

Kao prajmer, Shooter speed kontroliše koliko dugo je okidač na kameri otvoren, u mraku je bolje duže, ali kameru morate držati potpuno mirnu. U međuvremenu, ISO mijenja svjetlost na niskom svjetlu. Niža postavka ISO-a je bolja tijekom dana, dok je viša bolja za tamnije okruženje.

ISO svjetlina i postavke otvora formiraju bitan trougao osvjetljenja; to znači da prilagođavanje jedne postavke može dovesti do prilagođavanja druge.

Zapamtite da ukoliko je brzina okidača duža dobijate zamućeniju sliku ako telefon nije potpuno miran. Korištenje tajmera može ukloniti dodatno mrdanje kamere ili jednostavno probajte sa narednim trikom…


Nabavite stativDugotrajno osvjetljenje na fotografijama može biti zaista lijepo, hvatajući detalje u mraku kao što su kretanja na noćnom nebu. Ovo zahtijeva otvoren objektiv kamere što će rezultirati zamućenom fotografijom ukoliko niste potpuno mirni. Neki telefoni, kao što je Huawei P20 Pro, koriste Al stabilizator za fotografisanje unutar 4 sekunde.

Jedno od najboljih rješenja je da nabavite mobilni stativ koji će pomoći pri pravljenju savršenih fotografija. Može se kupiti preko Amazona za $15. čak iako ne planirate praviti umjetničke noćne fotografije, stativ može biti koristan. Stativ sa savitljivim nogama možete postaviti na ogradu te koristiti tajmer za grupne fotografije ili za širi ugao selfija.


Koristite fokus ukoliko ga imateKorištenje fokusa je jedan od omiljenih trikova prilikom fotografisanja pametnim telefonima. To je dodatak ručnom načinu (kao na novijim LG i Samsung telefonima) i može biti od pomoći.

Jednostavno prstom fokusiramo objekat ili subjekat koji fotografišemo radi osvjetljenja i vidljivosti. Fokus nam pokazuje šta tačno pokriva uključujući i druge stvari oko objekta.


Obrišite objektive prije fotografisanja


Objektivi igraju veliku ulogu u fotografisanju, ali objektivi niske kvalitete ili ako su zaprljani mogu upropastiti fotografiju.

Iz tog razloga Scott Gordon, pisac AA-ja, savjetuje da se objektivi uvijek prvo obrišu. Naravno, rukav nije uvijek najbolja opcija predlažemo micro-fiber krpice ili posebno namijenjene maramice. Kada jednom steknete ovu naviku iznenaditi ćete se koliko bolje fotografije dobijate.


Koristite auto-fix opciju koju nudi Google PhotosGoogle Photos je više od običnog backup servisa jer ima paletu alatki za uređivanje fotografija. Ove alatke omogućuju da prilagodite od osvjetljenja do boja, rotacije i rezanja.

Na stranu s tim, jer je jedan od najboljih trikova da koristite auto-fix opciju (edit = auto). Uradite ovo i odmah ćete dobiti neke od zadovoljavajućih poboljšanja na fotografiji.


Ili preuzmite drugi uređivač fotografijaGoogle Photos ima mnogo opcija za uređivanje, ali nije na odmet da preuzmete još neku aplikaciju za uređivanje. Nick Fernandez kaže da je veliki fan Snapseed aplikacije.


Sjetite se da možete rezati fotografijeNe znam za Vas, ali ja sam imao čudnu averziju prema rezanju fotografija. Kako bilo, jedan od najočitijih trikova je i pravilno rezanje napravljene fotografije.

Današnji pametni telefoni su sposobni i imaju dovoljno megapiksela za podržavanje jednostavnog rezanja. Ne plašite se da pravite fotografije šireg ugla i kasnije ih izrežete.


Dodajte nekoliko dijagonalnih linija na svoju fotografijuFelix Mangus, sa AA-ja, predlaže dijagonalne linije na fotografijama, poput puteva, zgrada i sličnog kako bi one dale dubinu fotografiji. Zauzimajući pravilnu poziciju prilikom fotografisanja, možete iskoristiti te linije da pažnju usmjere na subjekat prilikom gledanja fotografije.

Možete probati i okretanje kamere za 45º te će tako putevi ili zgrade biti dijagonalni. Ko kaže da morate fotografisati samo ravno? Ovi trikovi nisu obavezni te stoga mislite izvan okvira i isprobajte nove stvari sa svojim pametnim telefonima.

 

Da li Vi imate neke savjete koje biste podijelili?
Pišite nam ispod u komentarima.

Pročitajte...

Huawei Mate 20 Pro: Uvid u karakteristike kamere

Huawei i Leica su izgleda dodatno razvili trostruku kameru P20 Pro-a: Huawei Mate 20 Pro …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *