Snapdragon 855 će imati dizajn od osam jezgri, a objava je u decembru na Havajima?

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

• Sljedeći Qualcomm procesor će navodno imati dizajn od osam jezgri

• Jače jezgre će raditi na 2.6 Ghz, dok će slabije raditi na 1.7 Ghz

• Vjeruje se da će novi čipni sistem imati neuralnu procesorsku jedinicu

Svi znamo da Qualcomm radi na nasljedniku Snapdragona 845 koji bi trebao napajati pametne telefone u 2019. godini. Nove glasine su u centar pažnje stavile ovaj čipni sistem koji će se navodno zvati Snapdragon 855 ili Snapragon 8150.

Prema njemačkom tehnološkom websiteu WinFuture, Snapdragon 855/8150 će imati dizajn od osam jezgri (octa-core), četiri jezgre slabijeg i četiri jačeg napajanja. Jezgre slabijeg napajanja će navodno raditi na 1.7 Ghz dok će jezgre jačeg napajanja raditi na 2.6 Ghz.

Da uporedimo, jezgre slabijeg napajanja na Snapdragonu 845 rade na 1.77 Ghz dok jače rade na 2.8 Ghz. Ovo nužno ne znači da će novi čip imati manje brzine jer ove informacije navodno dolaze s platforme za testiranje. Poboljšanja arhitekture čipa bi mogla značiti da on uopće i neće trebati veće brzine.

Veliko pojačanje za energiju CPU-a?

WinFuture kaže da će se jezgre slabijeg napajanja zvati Srebrene jezgre (Silver cores), a one jačeg napajanja Zlatne jezgre (Gold Cores). Ovo nije iznenađujuće s obzirom da Qualcomm ima praksu imenovanja dijelova zadnjih nekoliko godina.

Nemamo drugih detalja o jezgrama, ali od Snapdragona 835, Qualcomm je iskoristio Armove postojeće CPU jezgre radije nego da iz početka kreira
cijeli dizajn. Dakle, očekujemo da Srebrene i Zlatne jezgre budu poluprilagođene verzije Armovih Cortex-A55 i Cortex-A76.

Qualcomm je prethodno koristio verziju Cortex-A55 kao jezgru slabijeg napajanja za Snapdragon 845, ali prelazak na poluprilagođenu Cortex-A76 verziju će, teoretski, donijeti velike rezultate. Očekuje se da će Cortex-A76 donijeti 35% više poboljšanja rada i 40% više poboljšanja učinkovitosti u odnosu na Cortex-A75. Ustvari, Arm je predložio da bi mogao rad laptopa znatno unaprijediti.

Tržište ponavlja svoju tvrdnju da će Snapdragon 855 sadržavati neuralnu procesorsku jedinicu (NPU). Drugim riječima, proizvođač čipa pokušava spojiti MediaTek i Huawei u ponudi Al silikona. Priča se da bi se i Samsung mogao pridružiti i izgleda da su Al čipovi prihvaćeni od većine ovih tržišnih igrača. Nije razjašnjeno da li će Qualcomm koristiti svoju tehnologiju za NPU, ali bi mogao licencirati Armov Project Trillium silikon za mašinsko učenje.

Website dodaje da se čip pravi po 7 nm procesu proizvođača što se slaže sa Qualcommovom ranijom izjavom. Kompanija je u junu izjavila i potvrdila da će sljedeća generacija neimenovanog Snapdrgon čipnog sistema ima 7 nm dizajn i podršku za 5G-capable X50 modem.

Dakle, kada će Snapdragon 855 (ili kako god već da se zove) biti objavljen? WinFuture ističe događaj u decembru na Havajima.

Pročitajte...

Razlika između LCD, TFT, OLED, AMOLED, SUPER AMOLED, RETINA ekrana? Prednosti i nedostaci

Pratite nas:Usjek ili okvir oko ekrana je sve manji i telefoni gube više okvirnog prostora …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *