USA-Huawei-zabrana prodaje

SAD nakon zabrane, potvrđuje da će dozvoliti prodaju Huawei-a

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Sa trenutnim trgovinskim sporovima između SAD-a i Kine, Huawei se našao između dvije vatre, ali Wilbur Ross, sekretar za trgovinu, potvrdio je da će licence biti odobrene američkim kompanijama da prodaju Huawei-u pod nekim uslovima.

Nakon što je u maju 2019. godine uvršten na listu entiteta Ministarstva trgovine, različitim kompanijama je rečeno da prestanu da posluju sa kineskim gigantom mobilnih telekomunikacija.

Na samitu G20 u Japanu, predsjednik Trump je tada najavio da će posao biti “ok”, ostavljajući mnoge da grebu glavu o tome što je to tačno značilo. Najnoviji potez ne daje pravi odgovor, jer se SAD i dalje ima naredbu za suspendovanje.

Govoreći na konferenciji u Vašingtonu, Wilbur Ross je objavio da je Reuters rekao da će ove dozvole biti dodijeljene, “gdje ne postoji prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD”. Upravo ono što predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti otvoreno je za raspravu, a još uvijek postoji zabrana kupovine proizvoda Huawei za potrebe američke vlade.

Ne samo da sigurnost ostaje ključno pitanje – i uglavnom oko 5G mrežnog hardvera – ali licence koje se dobijaju će biti na ograničeno vrijeme, kaže Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće.

“Otvaramo prodaju i dozvole samo na određeno vrijeme”, rekao je Kudlow. “Znači, to je važno i, pretpostavljam, pruža određeno olakšanje Huaweiju.”

Šta zapravo znače te promjene? Ne postoji veliki stepen jasnoće, ali izgleda da daje malo prostora američkim kompanijama koje posluju sa Huawei-jem. Postoji osjećaj da se sve to dogodilo kako bi se olakšao put trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine – ali u isto vrijeme, s obzirom na veličinu Huawei-a, ima dosta američkih kompanija koje će izgubiti ako ograničenja ostanu na snazi.

Huawei je odbio da komentariše ovu najavu iz SAD-a, ali se umesto toga osvrnuo na osnivača kompanije Ren Zhengfei koju je dao Financial Times-u: “Izjave predsednika Trump-a su dobre za američke kompanije. Huawei je takođe spreman da nastavi da kupuje proizvode od američkih kompanija.”

“Ali ne vidimo mnogo uticaja na ono šta trenutno radimo. I dalje ćemo se usredotočiti na obavljanje vlastitog posla.”

To je bilo jasno iz naših razgovora sa Walter Ji, predsjednikom potrošačkih uređaja zapadne Evrope, koji nam je dao dojam da se Huawei posao nastavlja kao i obično.

Za prosječnog potrošača, nema sumnje da će Huawei nastaviti da lansira uređaje i obavezao se da će obezbjediti ažuriranja za Android uređaje – ali još uvek postoji dugotrajna sumnja sa američke strane i situacija ostaje prilično nejasna…

Pročitajte...

Huawei Kirin 1020 do 50% većih performansi od prethodnika

Pratite nas:Huawei Kirin 1020 će biti izrađen u 5nm procesu i donijeti do 50% veće …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *