Sa iPhone XR-om i Xs Maxom, mali mobilni uređaji su službeno ”mrtvi”

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Komentar: Apple predstavlja iPhone mobilne uređaje s velikim ekranima ne ostavljajući nadu za povratak malih iPhone uređaja

Pozdrav, mali mobiteli! Bilo je dobro. U srijedu je Apple objavio svoj trio novih iPhone mobitela i s tim je kompanija „pokopala“ ideju obnove malih džepnih iPhonea.

To je zbog toga što nova linija mobilnih uređaja uključuje 5.8 inčni iPhone Xs, 6.1. inčni iPhone XR i 6.5 inčni XS Max. Odjednom, prošlogodišnji najveći iPhone je ovogodišnji najmanji. S obzirom na to da Apple ukida 4 inčni iPhone SE, sve ovo znači samo jedno: gubi se mogućnost ponovnog posjedovanja malog smartphonea, iOS-a, Androida ili bilo kojeg drugog mobilnog uređaja koji imate.

Lično imam male ruke i to mi je prilično razočaravajuće. I nisam sama.

Krivim Samsung Galaxy Note. Kada je objavljen 2011. godine, njegov 5.3 inčni ekran – koji danas djeluje prosječan – činio se skoro smiješan. Samsung je iskoristio Note kao korisnika energije i ugradio S-pen tijekom dalje proizvodnje. Nije baš bio jednokratan kao Samsung Galaxy Beam sa svojim osjetljivim svjetlosnim projektorom ili vertikalno zakrivljeni Galaxy Round, ali je imao određenu svrhu i služio je određenoj skupini korisnika.

Ipak, nakon toga, odjednom je svaki mobilni uređaj morao biti velik. Imali smo smiješni četvrtasti 5 inčni LG Optimus Vu, 5.9 inčni HTC One Max koji je bio težak za držanje i 6 inčnu Nokiju Lumiju 1520 (neka sve vezano za ovaj uređaj počiva u miru).

Stvari su izmakle kontroli da su morali kreirati „phablet“ samo da bi razlikovali ove uređaje Paula Bunyana od mobilnih uređaja normalne veličine.

Najednom, prošlogodišnji najveći iPhone je postao ovogodišnji najmanji.

I onda negdje usput linije su se zamaglile. Phableti su počeli zvučati arhaično jer su se mobilni uređaju počeli širiti. Ljudi su željeli vidjeti više stvari na svojim uređajima kako se tehnologija ekrana poboljšavala, rezolucija izoštravala i boje postajale izraženije.

Kompanije su tvrdile da samo pokušavaju dati ljudima ono što žele. Predviđa se da će do 2021. godine biti prodano 1 bilion mobilnih uređaja sa 5.5 inčnim ekranima širom svijeta i da će nadmašiti manje uređaje do 2019. godine.

Svakako, ne vole svi da im ovi preveliki uređaju ispadaju iz džepa svaki put kada sjednu i zahtijevaju obje ruke samo da bi upisali brzu poruku. Došlo je do tačke kada lijepimo dodatke na pozadine svojih uređaja samo kako bismo ih mogli držati mirno. Šta se desilo? Kako smo se izgubili na ovom putu? Kada smo postali robovi ovim velikim mobilnim uređajima i njihovim halkama kao dodacima?

Postoje mobilni uređaji sa malim ekranima kao što su Sony Xperia XZ2 Compact, novi Palm uređaj o kojem se dugo govori i Zoolander-worthy Unihertz Atom sa svojim 2.5 inčnim ekranom. Ali ako ste korisnik iOS-a možda nećete htjeti preći na Android uređaj, a Palm mobilni uređaj, koliko znamo, tehnički još uvijek i ne postoji.

Zadnji trag nade bila je nadogradnja na iPhone SE koja se ljudima zaista svidjela, ali čini se da se to neće desiti u skorije vrijeme, kao što vidimo po entuzijazmu koji kompanija izražava prema „velikim“ u videu ispod (Shvatili smo, Apple! Veliki je!).

Nemojte pretpostavljati da samo zato što želim manji uređaj znači da isto želim i za cijenu. Želim da moj mali mobilni uređaj bude opremljen zadnjim i najboljim specifikacijama. Razumijem da to znači da bi prostor na kojem bi inžinjeri radili bio manji da bi uređaj učinili tankim. To je uredu. Moje male ruke bi radije preferirale taj oblik više nego drugi veći koji samo Godzilla može koristiti.

Jedini razlog zašto Apple kasni sa revolucijom velikih mobilnih uređaja je to što je suosnivač Steve Jobs mislio da su originalni iPhonei (3.5 inča) bili idealne veličine. Apple je čak i promovirao kako je lako koristiti iPhone 5 samo svojim palcem. Godinu nakon njegove smrti, 2012. godine mobilni uređaji su postajali 4 inčni sa većim ekranom koji su dolazili kasnije. Apple je uvijek zaostajao za Androidom kada su veličine ekrana u pitanju, sve do ove godine: 6.5 inčni iPhone XS Max nadmašuje i moćnog 6.4 inčnog Galaxy Note 9.

Da, još uvijek je moguće kupiti 4.7 inčne iPhone 7 i iPhone 8 modele prema smanjenim cijenama barem u narednih godinu dana. Sa gubitkom 4 inčnog SE-a, mali ekrani postaju staromodni u Appleovoj liniji mobilnih uređaja. Mislim da bi bilo sjajno sljedećeg proljeća vidjeti pravi iPhone SE 2 sa 4.7 inčnim ekranom uklopljenim u tijelo od 4 inča, ali u srcu znam da je to samo uzaludan san.

Sa ovom zadnjom serijom iPhone mobilnih uređaja moramo se oprostiti od malih ekrana.

Doviđenja, mali uređaji, bilo je lijepo dok je trajalo.

 

 

 

 

 

cnet.com

Pročitajte...

Hakeri probili zaštitu OnePlus servera i došli do privatnih podataka korisnika!

Pratite nas:OnePlus, kompanija najpoznatija „geekovskom“ dijelu populacije danas je na email adrese kupaca poslala upozorenje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *