Rootovanje Androida: prednosti i mane

Otključan telefon donosi vam sljedeće stvari

Postoji velik broj vodiča za rootovanje Android pametnih telefona, ali šta to zapravo znači “root” ili “root pristup” na Androidu? Ovdje vam objašnjavamo taj termin i pokazujemo vam najvažnije prednosti i mane rootovanja.

Android se bazira na Linux-u, koji je otvorenog koda i sam je po sebi otvoreni izvorni sistem. Mnogi izrazi kao što je “root” stoga potiču iz Linux/Unix oblasti. U suštini, “root” se odnosi na korisnika koji ima prava na potpuni pristup i na pravljenje promjena na sistemu. Root nalog ili root pristup se zato često porede sa administratorskim pravima u Windows-u, iako postoje određene razlike u detaljima.

Prednosti root pristupa na Androidu

Čim neki korisnik ima administratorska prava ili root prava, on u principu može promijeniti kompletan Android sistem. Ovo uključuje i duboku prilagodbu korisničkog interfejsa, kao i mijenjanje sistemskih postavki. Putem rootovanja je, recimo, moguće instalirati ekvilajzer čitavog sistema, povećati maksimalnu glasnoću uređaja, te čak i prilagoditi cjelokupnu navigaciju menija. Putem root pristupa mogu se deinstalirati i unaprijed instalirane aplikacije koje isporučuju mnogi proizvođači.

Budući da je Android otvoren sistem, nije da samo možete napraviti nekoliko izmjena, možete također i zamijeniti kompletan Android za drugu verziju. Ovi prilagođeni ROM-ovi često se zasnivaju na “Android Open Source Projektu” (AOSP) i nude mnogo opcija koje standardni sistem ne pruža. Svaki developer nekog ROM-a (ROM Cooker) postavlja svoje vlastite prioritete, kao na primjer poboljšana trajnost baterije, veća brzina ili alternativni koncepti korištenja. Instalacija prilagođenog ROM-a ne zahtijeva root pristup, već samo otključani boot loader.

Administrativna prava u okviru Androida regulisana su root aplikacijama kao što su SuperSU i Superuser. Ovo znači da se svaka druga aplikacija koja koja traži root prava mora prvo manuelno dopustiti kroz jednu od prethodno spomenutih aplikacija.

Mane root pristupa na Androidu

Rootovanje pametnog telefona, međutim, nema samo prednosti. Prije nego što rootojete svoj telefon, trebalo bi da znate i za nedostatke istoga. Postoji mogućnost da ćete, u slučaju pogreške pri rootovanju, uništiti svoj pametni telefon (tzv. Brickovanje). Ovdje postoje dvije mogućnosti: soft-brickovanje i hard-brickovanje. Soft-brick je u principu samo softverska greška koja vodi do toga da se pametni telefon više ne pokreće kako treba. Ovaj problem da se lako riješiti, tako što se instalira firmver. Soft-brick najčešći je oblik brickovanja. Veoma rijetko, ali još gore, dešava se hard-brick. Pri hard-brickovanju je sistem u potpunosti uništen, te više uopće nije moguć pristup pametnom telefonu, te se zbog toga više ne može ni spasiti.

Kada se Android sistem otvori putem root pristupa, tada se poveća i opastost od malvera. Iako korisnik mora manuelno odobriti pravo na rootovanje, ipak jedan pogrešan pritisak prsta ili naočigled bezopasna root aplikacija mogu dovesti do infiltriranja malvera, te uzrokovati mnogo štete kroz svoje root privilegije.

Garancija rootovanih telefona

Za mnoge korisnike je odlučujuća stvar gubitak garancije na uređaj. Međutim, ona ovime nije uvijek

ugrožena. Garancija na uređaj je dobrovoljna usluga koja kupcu garantuje da u trenutku kupovine uređaj nema nikakvu manu, kao i funkcionalnost robe u odeređenom vremenskom periodu.

Ukoliko pri kupovini kupac ne primjeti nikakvu manu, garancija je i dalje prisutna, mada se često gubi kroz rootovanje uređaja. Međutim, ovdje se ipak ne može dati generalan zaključak, budući da različiti proizvođači različito i postupaju. Na primjer, HTC eksplicitno spominje da daje garanciju samo ukoliko se neispravnost ne dogodi zbog rootovanja. Međutim, mnogi drugi proizvođači nemaju konačnu odluku za ovakve slučajeve, niti igdje spominju da se rootovanjem poništava garancija.

U slučaju dvojbe stoga pomaže pokušati da se prije slanja na popravak unište svi dokazi o rootovanju uređaja.

Pregled prednosti i mana

Prednosti

– Promjene pri rezervnim kopijama sistema i sistemskim postavkama

– Brisanje unaprijed instaliranih aplikacija i nadogradnja funkcija

– Podešavanje CPU-a, GPU-a i korisničkog interfejsa

Mane

– Uglavnom dolazi do gubitka garancije

– Malver sa root pristupom čini više štete

– Pogrešno rootovanje uništava uređaj

 

 

Izvor: chip.de

Pročitajte...

iPhone XS MAX je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple

iPhone XS Max je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple. Međutim, svi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *