Red Hydrogen One: Šta znamo do sada (daljnje odgode)

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Oktobar 3. 2018 (05:27 PM): Uz vijest da je titanijumska verzija Hydrogen One telefona odgođena. Suosnivač Reda Jim Jannard objavljuje da je Hydrogen One ponovo odgođen.
Jannard nije naglasio koja verzija je odgođena iako bismo mogli pretpostaviti da se objava odnosi na regularnu aluminijumsku verziju. Jannard nije dao tačne razloge ove odgode iako se čini da se krivica pripisuje proizvođačima.

Obavijesti o prednarudžbi će biti najavljene ”uskoro” iako Jannard kaže da je proizvođač odgodio isporuku na nekoliko dana.
I dalje čekamo više detalja o Hydrogen One telefonu, kao što su specifikacije kamere. Nadamo se da će informacije stići brzo.

Šta trenutno znamo o Red Hydrogen One telefonu

Za ovaj telefon smo prvi put čuli u januaru ove godine. Od tada, vijesti o ovom inovativnom pametnom telefonu stižu sporo.
Prije nekoliko mjeseci, CNET i The Verge su direktno iz Red Hollywood Studios pružili pogled na Red Hydrogen One. Ispostavilo se da telefon nema obični nego holografski ekran.

                                „Ne postoji način da opišemo ili prikažemo 4V ekran nego da ga vidite uživo. Jednostavno nema načina.“

Rekao je suosnivač i izvršni direktor Reda – Jim Jannard, govoreći publici u Hollywoodu.

Ekran: 4 View

Prvo, Red Hydrogen One nije pametni telefon u konvencionalnom smislu. Opisan je kao jedan dio raspona kamera i posebno kreiranih medija koji mogu prikazivati preko multidimenzionalnog ekrana. Ovo nije potpuno novi koncept u svijetu telefona. Amazon Fire Phone je nudio 3D ekran koji je bio kritiziran i opisan kao loš i bez svrhe, LG Optimum 3D i HTC EVO 3D su nudili nešto slično 2011. godine. Možda su se pojavili prerano. Nintendo 3DS je također imao 3D ranije, a CNET tvrdi da je Red Hydrogen One mnogo bolji.

                                                                3D efekat radi i na videozapisima

CNET je bio oštar prema 4 View ekranu opisujući ga kao dodanu dubinu na 2D ekran. To bi moglo biti očekivano prilikom gledanja starijih videozapisa filmova, ali navodno 3D radi i tijekom vdeopoziva preko Skypea ili Messengera (šta god da koristite). Neke kritike su ga nazvale Nintendo 3DS što možda nije daleko od istine, ali mogućnost 3D-a u razgovoru bi bila sjajna – ako bi obje strane imale Red Hydrogen One telefon.

Ekran će biti 5.7 inčni LCD sa 2560 x 1440 rezolucijom. The Verge spominje poseban sloj ispod LCD ekrana „koji može preusmjeravati svjetlost u više smjerova umjesto u standardna dva smjera kao kod dosadašnjih ekrana“.

Dizajn: Prilično „grub“ telefon

Redov dizajn je potpuno obuhvatio ovaj Android pametni telefon i zbog toga mislite o industrijskom stilu. Nije mali telefon i ima nekoliko metalnih peraja radi lakšeg držanja, kao i valovite uglove za istu namjenu. Red nudi verziju od aluminijuma (cijena u prednarudžbi $1195) ili verziju od titanijuma ($1595). Mislimo da mu neće trebati zaštitna maskica s obzirom da je veoma jak telefon.

Dizajn je moduliran sa priključnim iglama sa stražnje radi fotografisanja u modulima. Dok smo to viđali kako propada u prošlosti, ovaj telefon će biti dio Red postojećeg ekosistema. Navodno, Red će početi sa velikim senzorom fotografije koji omogućuje faktor DSLR veličine i ima konektore prema ostalim Redovim kamerama, skupa sa objektivom uspješnim kao oni kod Canona, Nikona i sličnih. Moguće je da će biti više modula.

Navodno, telefon može biti priključen na postojeće Red kamere kao što su Epic-W ili Red Weapon kao dio ekrana. Peter Jackson je koristio Red kameru za trilogiju filma The Hobbit, čisto da znate.

Specifikacije: Nisu sjajne, ali nisu ni fokus

Svi znamo da će ovo biti Android pametni telefon koji će pokretati Qualcomm Snapdragon 835 čip koji je bio na vrhu prošle godine. Tu su stereo zvučnici, USB-C konektor, dual-SIM i mirko SD kartica, utikač za slušalice i 4500 mAh baterija (potvrdio FCC listing). Imati će i senzor otiska prsta sa strane povezan sa dugmetom za paljenje i gašenje.
Prema Hydrogen One listi na Google Android Enterpriseu, telefon će imati 6 GB RAM-a i 128 GB pohrane. Iako je to mnogo mjesta za pohranu, mikro SD kartica će omogućiti dodatni prostor.

Operativni sistem ovog telefona pokretati će Android 8.1 Oreo iako se nadamo nadogradnji Android 9 Piea prije ili kasnije.
Duža je lista onoga što ne znamo: RAM, unutrašnja pohrana, Andorid OS, senzori itd. su idalje velika misterija.

Phil Holland, direktor u LA-u, je objavio fotografiju ekrana,

FCC lista također prikazuje prednju stranu telefona skupa sa još nekoliko fotografija. Pogledajte ispod.

 

Ne znamo mnogo o kameri. Znamo da može snimati video za Hydrogen One ekran preko prednjeg sastava sa dva objektiva isto kao i normalne 2D fotografije i videozapise. Očekujemo nešto pristojno, dok će sve najvjerovatnije biti unaprijeđeno profesionalnim objektivima. Nepoznati su detalji o megapikselima i pikselima, kvalitet duplih stražnjih kamera, OIS, fokus, blic, bokeh efekat itd. što važi i za duple prednje kamere.

Šta očekujemo od Red Hydrogen One telefona

Ne očekujemo najprodavaniji telefon koji će se popeti na vrh Androidove ljestvice. Za to je previše skup.

Nadamo se da će uređaj imati 3D ekran, poslije katastrofe kod Fire Phonea. Rijetko je da nešto tako radikalno drugačije uđe na tržište pametnih telefona, ali Red Hydrogen One bi mogao upravo to postići. Dio problema je što nećemo znati da li je telefon dobar sve dok ga ne vidimo uživo.

Telefon je nekoliko puta odgađan, ali čini se da bismo ga mogli uskoro imati u rukama. Red kaže da će model od aluminijuma biti isporučen do 9. oktobra za prednarudžbe, dok će AT&T, Verizon i Mexico Telcel čekati uređaj do 2. novembra.

Nažalost, oni koji su naručili model od titanijuma morati će čekati duže.

 

 

 

androiauthority.com

Pročitajte...

Razlika između LCD, TFT, OLED, AMOLED, SUPER AMOLED, RETINA ekrana? Prednosti i nedostaci

Pratite nas:Usjek ili okvir oko ekrana je sve manji i telefoni gube više okvirnog prostora …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *