Pet načina kako bi sklopivi mobilni uređaji mogli promijeniti cijelu priču

Nakon dugogodišnjih napredaka, pametni telefoni idu naprijed prema velikom tehnološkom skoku: ekranima koji se sklapaju.

Nekoliko godina viđali smo patente i prototipove te slušali glasine o ovim telefonima. Čak je i Samsungov šef otvoreno govorio o napretku kompanije dolaskom sklopivih telefona.

Uzimajući u obzir učestalo govorenje o ovim telefonima zadnjih mjeseci, čini se kako bi 2019. godina mogla biti godina sklopivih telefona.

ZTE je već objavio jedan proizvod u ovoj kategoriji telefona: 2017 ZTE Axon M. Dok ovaj uređaj im dva odvojena ekrana i savija se u sredini, od novih telefona se očekuje jedan savitljivi ekran.

Ovi uređaji bi mogli doći u različitim formama, ali priča se da bi prve verzije mogle imati ekran koji se omotava radije nego da se sklapa prema unutra kao dvije stranice zatvorene knjige.

Evo kako bi takva tehnologija mogla promijeniti cijelu industriju.

  • Novi načini interakcije

Zadnjih godina, proizvođači su učinili pametne telefone boljim, sa više RAM-a, ljepšim kamerama i bržim procesorima. Izuzev nekih manjih dodataka kao što je skener otiska prsta (kako mi je rečeno mogao bi jednog dana biti način plaćanja u trgovinama) nije se promijenilo ništa što telefon može već samo koliko dobro to može izvršavati.

4K ekran bi mogao izgledati moćnije nego HD ekran, ali njihova glavna funkcija je ista. S druge strane, kada je druga kamera dodana na telefone otvorile su se nove mogućnosti: lice u lice videopozivi! Selfiji! Niko se ne želi vratiti u vrijeme samo stražnje kamere, pa bi i sklopivi ekran mogao imati isti utjecaj.

Fleksibilni ekrani bi mogli pretvoriti jedan ekran u dva. Dupli monitori su dobro pozicionirani u svijetu kompjutera. Oni su napredak u kvaliteti života bez kojeg neki ljudi ne bi mogli živjeti. Sklopivi telefoni bi mogli donijeti slične beneficije multitaskinga.

Skorije aplikacije (Recent apps) ili multitasking menu na Androidu je odmah postao popularan zbog brzine pristupa prethodnoj aplikaciji – ali šta ako bismo mogli istaknuti na naš ekran prethodnu aplikaciju ili onu koju najviše koristimo? Šta kada biste imali prečice prema svakoj skorijoj informaciji? Novi telefoni će nam pružiti ekrane pune veličine bez preloma. Zvuči primamljivo?

Ne samo prečice, nego bi aplikacije i videoigre mogle biti razvijene za dva ekrana. Mogli bismo vidjeti ponovni uspon Nintendo DS videoigara (Mogu li dobiti Legend of Zelda: Spirit Track, molim?).

Sve ovo je bazirano na pretpostavci da će se telefoni presavijati na sredini, ali bez fizičke podjele. Mogli bismo vidjeti i tri ili četiri ekrana, ko zna.

Proizvođači su pokušavali dobiti što veći ekran na manjem okviru. Jednim potezom mogli bi uduplati ekran i obezbijediti super nove dodatke.

  • Kamere će biti mnogo bolje

Kamere pametnih telefona su najvažnija stvar za većinu i proizvođači su pod pritiskom da obezbijede njihov dobar rad.

Do sada im je išlo dobro. Prednje kamere su namijenjene za portretne fotografije i videopozive, a stražnje za sve ostalo.

Ovo prividno vodi do toga da je jedna kamera gora od druge dok proizvođači pokušavaju optimizirati svoje troškove i resurse. Kod savitljivih telefona, glavna kamera bi mogla biti i prednja i stražnja u zavisnosti od toga da li je telefon otvoren ili zatvoren.

Da su Vam prednja i stražnja kamera dobre kao glavni okidač Pixela 2, da li biste se žalili?

Ovo znači da bi se OEMs mogao fokusirati na jednu posebnu kameru umjesto da dijeli trud između dvije te bi time osigurao dodatni prostor za druge komponente unutar telefona.

Jedna sjajna kamera bi značila gubitak specijalizacije koju smo vidjeli u skorije vrijeme, ali da su Vam prednja i stražnja kamera dobre kao glavni okidač Pixela 2, da li biste se žalili?

  • Nema više napuknutih ekrana

S obzirom da bi sklopivi ekrani trebali biti fleksibilni, trebalo bi da imaju manje šanse za napuknuće ako nam slučajno ispadnu na pod.

Trenutni pametni telefoni su napravili napredak u ovome – Corning Gorilla Glass ih je učinio rezistentnijim na pucanje, ali su još uvijek prilično krhki.

S obzirom da još uvijek ne znamo koji materijali će biti korišteni u proizvodnji sklopivih ekrana (plastični OLED ili LCD), znamo da će biti otporniji što znači da bismo se mogli oprostiti od napuknutih ekrana, skupih popravki i dosadnih zaštitnih maskica.

  • Više izbora za mušterije, olakšica za proizvođače

Da li trebam kupiti telefon sa 1080p ekranom ili 1440p? Da li želim 3 GB RAM-a ili 4 GB RAM-a? Ovo su pitanja koja danas sebi postavljamo, ali uskoro ćemo imati jedno interesantnije: da li želim savitljivi ekran ili ne?

Proizvođači pametnih telefona neće odmah odbaciti standardne modele te nećemo biti prinuđeni da kupimo sklopivi telefon. Samsungov sklopivi telefon o kojem se priča, Samsung Galaxy X, će vjerovatno biti objavljen

sa Galaxy S 10 i S 10 Plusom, kao što je iPhone X objavljen sa iPhone 8 i 8 Plusom.

Manji proizvođači će moći zarađivati na nedostacima sklopivih telefona

Nova tehnologija će nesumnjivo donijeti beneficije proizvođačima. Trenutno se svi bore da prodaju što više, u većini slučajeva, ekstremno sličnih proizvoda.

Sklopivi telefoni bi mogli bogatim proizvođačima osigurati novo mjesto na vrhu tržišta što bi manjim brendovima dalo šansu da se fokusiraju na proizvodnju standardnih telefona.

Kompanije kao što su OnePlus i HMD Global mogu pustiti Huawei i Samsung da brinu o sklopivim telefonima narednih nekoliko godina. Prva generacija ovih telefona će svakako bez sumnje biti skupa. Manji proizvođači bi mogli profitirati na nedostacima sklopivih telefona n.pr. kraćem trajanju baterije ili previše tankoj konstrukciji.

  • Posljedni čavao u sanduku sa tabletima

Tableti postaju rijetka vrsta. 2014. godine, izvršni direktor Best Buya, Hubert Joly je rekao:„Ne mislim da postoji kategorija koja je tako brzo zavladala u historiji tehnologije. Kladim se da nijedna nije tako brzo ni izumrla“.

Djelimično je razlog tome to što su tableti, laptopi i pametni telefoni spojeni tijekom godina, od Chromebooka na laptopima do velikih pametnih telefona koji rade kao PC. Sklopivi telefon bi mogao učiniti da potpuno nestanu.

Rasklapanje fleksibilnog telefona sa duplim ekranom će podsjećati na manji tablet. Sa istim operativnim sistemom, ovi uređaji će im biti solidna zamjena. Jedina loša strana je što će prvih godina mnogo koštati.

Ako laptopi sa touchscreenom i sklopivi telefoni mogu postati tablet, koja je poenta kupovine samo tableta?

Šta Vi mislite o sklopivim telefonima? Da li će zamijeniti standardne pametne telefone? Dajte nam svoje mišljenje u komentarima.

 

 

 

 

androidauthority.com

Pročitajte...

iPhone XS MAX je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple

iPhone XS Max je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple. Međutim, svi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *