Lazna-aplikacija

Pazite na vas ne prevari lažna aplikacija za Samsung! Preko 10 miliona ih je već instalirano!

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Postoji mnogo načina na koje vas prevaranti pokušavaju odvojiti od vašeg novca.
Kada se bavite nekim stvarima koje bi mogle biti druge prirode za neke, a drugima se čine stranim, potencijal je ogroman.
To nas dovodi do izvještaja CSIS Security Group o aplikaciji u Google Play Store-a pod nazivom “Updates for Samsung” (Ažuriranja za Samsung).
Opis ove nezvanične aplikacije kaže da “sada može preuzeti bilo koju Android nadogradnju, za bilo koji uređaj ili regiju, ikada objavljenu.”
Osim toga, pruža Android vijesti i tutorijale i druge plaćene usluge.

Lazna-aplikacija

Da, ako se registrujete. Možete dobiti ažuriranja firmvera besplatno, ali sa puževim tempom (oko 56Kbps). Kao što je istaknuto u izvještaju, sa ovom brzinom, tipično ažuriranje firmvera (oko 700MB) bi zahtijevalo više od četiri sata za učitavanje. Ažuriranje se obično ponavlja prije nego što se dostigne kraj, motivišući korisnika da pređu na slijedeći nivo usluge uz bržu brzinu preuzimanja. Na kraju, korisnik je dovoljno uplašen da bi platio $34.99 za pretplatu na jednogodišnju premiju (koju sarkastično napominjemo da je “ogroman popust” od navedene cijene od $239.99). Ali za $ 19.99, aplikacija kaže da će SIM otključati vaš telefon; nije jasno da li je ta usluga stvarno pružena nakon izvršene isplate.
Podaci o kreditnoj kartici ne dobivaju se na platformi Google Play. Umjesto toga, prenosi se na web stranicu povezanu sa aplikacijom pod nazivom www.updato.com, čime se krše Google-ovi propisi i regulative.

Lazna-aplikacija
Mnogi vlasnici Samsung-a su vjerovatno svjesni da mogu da pristupe najnovijoj verziji firmvera za svoj Samsung telefon direktno sa telefona. Samsung kaže da idete u Podešavanja> O telefonu> Ažuriranje softvera.

E sada… Lažna aplikacija je instalirana preko 10 miliona puta i mogli bismo zamisliti da je dosta novca prikupljeno od potrošača koji nisu ni sumnjali da su prevareni.
CSIS analitičar malware-a Aleksejs Kuprins kaže da je kontaktirao Google zbog uklanjanja aplikacije sa Google Play.
Iako se to ne može smatrati zlonamjernim softverom, jedini razlog zašto ova aplikacija postoji je da potrošači ne sumnjaju da će platiti nešto što mogu dobiti besplatno…

Lazna-aplikacija

Ne plaćajte za nešto što možete dobiti besplatno direktno sa telefona!

S druge strane, kao što Kurins primjećuje, oni od nas koji znaju kako da učitavaju ažuriranja na telefonima ne bi trebali suditi onima koji nisu sa tim najbolje upoznati, ili sa  načinom rada mobilne tehnologije. On kaže: “Bilo bi pogrešno suditi ljudima zbog pogrešnog odlaska na službenu aplikaciju (prodavnicu aplikacija) za ažuriranje firmvera nakon kupovine novog Android uređaja.
Prodavci često povezuju svoj Android OS sa zastrašujućim brojem softvera i lako se može zbuniti. Korisnik može da se osjeća malo izgubljeno u vezi sa procedurom ažuriranja sistema. Zbog toga možete napraviti grešku odlaskom na zvaničnu aplikaciju u cilju pretrage ažuriranja sistema. To ne znači da bi oni trebali biti lak plijen za aplikaciju koja će im naplatiti za “slijepu uslugu”.
Zato pazite koje aplikacije instalirate. Pročitajte ocjene ostalih korisnika, ukoliko to nisu samo dvije ocjene sa 5 zvjezdica, što očigledno govori da su “prijatelji” ocijenili aplikaciju da bi dobila povjerenje kod korisnika…

 

Pročitajte...

Huawei Kirin 1020 do 50% većih performansi od prethodnika

Pratite nas:Huawei Kirin 1020 će biti izrađen u 5nm procesu i donijeti do 50% veće …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *