bežično-punjenje

Kapacitet baterije vašeg telefona bi se mogao smanjiti zahvaljujući bežičnom punjenju

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Za mnoge potrošače najvažnija karakteristika telefona je trajanje baterije. Na nekom nivou, ovo ima i smisla. Uostalom, nije važno koja je rezolucija na ekranu vašeg telefona; bez napunjene baterije taj se ekran neće upaliti. Isto je i sa čipsetima.
Nije važno da li vaš telefon napaja Snapdragon 855 ili Snapdragon 439.

Iako možete otkriti kapacitet baterije na vašem telefonu, jedan podatak koji nije lako dostupan je broj ciklusa punjenja koje ima baterija. A ako iskoristite prednost bežičnog punjenja na telefonu, životni vijek te komponente mogao bi biti skraćen. Razlog zašto je to tako može se pronaći u novom izvještaju Američkog hemijskog društva (ACS). Izvještaj (putem iDrop News) napominje da induktivna tehnologija punjenja koja se koristi na bežičnim jastučićima za punjenje stvara nekoliko različitih izvora topline.

Nepravilno bežično punjenje generira najviše topline i skraćuje vijek trajanja baterije brže

Kao što izvještaj ističe, životni vijek baterije može se skratiti vrućinom. Ili ako bismo mogli citirati ACS, “Dokumentirano je da se povećava starenje baterijes obzirom na temperaturu skladištenja. Temperatura može na taj način značajno utjecati na stanje zdravlja (SoH) baterija tokom njihovog korisnog vijeka trajanja. ” Drugim riječima, toplina može skratiti život baterije pametnog telefona. Što je viša temperatura, kraći će joj biti životni vijek baterije. Grafikon uključen u ACS izvještaj pokazuje da je za maksimalni vijek trajanja baterije temperatura okoline kojoj bi trebao biti izložen pametni telefon između 15 i 40 stepeni Celzijusa (59 stepeni i 104 stepena Farenhajta). A dovoljno topline može se proizvesti induktivnim punjenjem i time smanjio broj ciklusa punjenja baterije pametnog telefona.

Istraživači su upoređivali punjenje slušalice uobičajenom žičnom metodom s bežičnim punjačem s namotajima koji su bili usklađeni s onima u telefonu i bežičnom punjačem koja namjerno nije bila usklađena s telefonom. Korištenjem tipičnog postupka punjenja žičanima temperatura nije prešla 27 stepeni Celzijusa / 80,6 stupnjeva celzijusa. Usklađeno bežično punjenje dostiglo je maksimalnu temperaturu od 30,5 stepeni Celzijusa / 86,9 stepeni Farenhajta, ali počelo je padati tokom druge polovine sesije punjenja. Nepravilno bežično punjenje rezultiralo je sličnom vanjskom temperaturom, ali koja je bila postignuta brže od usklađenog induktivnog punjenja i zadržana 70 minuta duže.

Dakle, evo nekoliko prijedloga koje možete slijediti kako biste povećali dugovječnost baterije svog telefona dok i dalje koristite mogućnost bežičnog punjenja pametnog telefona. Ne punite ga na vrućini. To ima smisla, naravno.Također, ne biste ga trebali puniti dok izvodite bilo kakve složene zadatke koji će opteretiti procesor unutar telefona i stvarati toplinu. Izvadite futrolu telefona prije punjenja kako biste bili sigurni da se uređaj može ohladiti, a po mogućnosti provjeriteda li su namotaji na ploči punjača usklađene sa onima u telefonu.

Pročitajte...

Huawei Kirin 1020 do 50% većih performansi od prethodnika

Pratite nas:Huawei Kirin 1020 će biti izrađen u 5nm procesu i donijeti do 50% veće …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *