Kako se Android mijenjao tijekom godina

Prošlo je deset godina od kada je Google objavio prvu verziju Androida za kupce u 2008. godini. Od tada, mobilni OS je podržao preko 2 biliona uređaja i pokretao devet od deset pametnih telefona isporučenih globalno. Danas, ništa ne aludira na to da će usporiti. Pogledajmo kako je OS napredovao tijekom godina.

1.0 G1 (2008)

Android 1.0 se prvi put pojavio na HTC Dream (aka T-Mobile G1) uređaju i služio se aplikacijama kroz Android Market (sa 35 aplikacija). Google Maps je koristio GPS i Wi-Fi telefona i Android browser je bio njegov sastavni dio.

1.5 Cupcake (2009)

Kao prvu veliku nadogradnju Androida, Cupcake je dodao widgets na ekran telefona, fizičku kontrolnu tastaturu, videosnimanje i copy-paste funkciju na pretraživaču interneta.

2.0 Eclair (2009)

Korisnici Microsofta su se radovali potpori Eclaira za Exchange. OS je također podržao više Google računa i korisnicima dao mogućnost da pretražuju preko SMS poruke. Također je dodan multi-touch i kamera je unaprijeđena blicom i digitalnim zoomom.

2.2 Froyo (2010)

Froyo je predstavio Flash Player 10.1 koji je omogućio igranje videoigara i stream audio na telefonu. Blic na kameri je počeo raditi i tijekom snimanja videozapisa, Bluetooth kompatibilnost je povećana i telefon se mogao koristiti kao Wi-Fi hotspot.

2.3 Gingerbread (2011)

Uz Gingerbread telefon svijet je upoznat sa NFC-om (Near Field Communication) koji omogućuje telefonima da se povežu. OS je dodao videopozive uz korištenje prednje kamere te i download manager (opciju preuzimanja podataka).

3.0 Honeycomb (2011)

Honeycomb je bio prvi od tableta. Uključivao je 3D grafiku, videopozive na Google Talku, Bluetooth dijeljenje veze i full-screen način za galeriju fotografija.

4.0 Ice Cream Sandwich (2011)

Uz ovo šašavo ime, ICS je spojio operativne sisteme telefona i tableta. Dodao je Face ID (prepoznavanje lica) za otključavanje, automatske SMS poruke za propuštene pozive i bolje live efekte na kameri.

4.1 Jelly Bean (2012)

Jelly Bean je imao brži i lakši rad zahvaljujući Project Butteru. Omogućeno je više interakcije sa proširenim obavijestima, Chrome pretraživač je bio obavezno dodan, veličina widgeta se mijenjala i Google Now je bio tvornički instaliran.

4.4 KitKat (2013)

Google je surađivao sa pravom prehrambenom kompanijom kako bi kreirali KitKat OS. Dodani su emoji umetci na Google Keyboard, imao je Google Cloud Print i manje memorije za footprint.

5.0 Lollipop (2014)

Google je remontirao svoju estetiku sa potpuno ravnim Material Designom. Obavijesti su se pojavljivale preko lock screena ili kao pop-up upozorenja. OS je imao multi-user opciju i Skorije aplikacije (Recent apps) su preimenovane u Overview.

6.0 Marshmallow (2015)

Marshmallow je predstavio Doze Mode za očuvanje trajanja baterije. Dodani su jači senzori za otiske prstiju, USB Type C i 4K način za aplikacije.

7.0 Nougat (2016)

Uz Nougat konačno je bilo moguće očistiti aplikacije samo jednim potezom u Overviewu. Također je omogućeno mijenjanje jačine boja emoji umetaka i dodane su Quick Setting opcije. Podržan je i Googleov VR Daydream.

8.0 Oreo (2017)

Android je poboljšao multitasking telefona, bolju copy-paste funkciju, unaprijedio sigurnost i bolje upravljanje baterijom.

9.0 Pie (2018)

Ovogodišnji Androidov Pie je fokusiran na poboljšanja koja Android telefone čine bržim i produžuju trajanje baterije. Ovo uključuje alatke koje nude aplikacije i prečice za one koje bismo možda htjeli koristiti te brže očitavanje online stranica.

 

 

cnet.com

Pročitajte...

Huawei Mate 20 Pro: Uvid u karakteristike kamere

Huawei i Leica su izgleda dodatno razvili trostruku kameru P20 Pro-a: Huawei Mate 20 Pro …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *