Olimpijske Medalje od telefona
Olimpijske Medalje od telefona

Japanci napravili olimpijske medalje od recikliranih telefona!

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Za izradu olimpijskih medalja Tokija 2020. reciklirano više od 6 miliona telefona

Donirano je gotovo 80.000 tona elektronike.

Jeste li se ikad zapitali gdje bi dijelovi vašeg telefona mogli završiti kad ga pošaljete na recikliranje?
Neki od onih koji su reciklirali telefone u Japanu u posljednje dvije godine možda će naći dio svog elektronskog uređaja obješen oko vrata nekog pobjednika Olimpijade u Tokiju 2020.

Za potrebe narednih Olimpijskih igara u Tokiju upotrijebit će se 5000 medalja koje su sve napravljene korištenjem 100% recikliranog materijala iz stare elektronike.

Olimpijski Odbor Japana je prikupio 6,21 miliona telefona kako bi mogao dobiti pravu količinu materijala za zlatne, srebrne i bronzane medalje.

Ostali prikupljeni uređaji obuhvatali su fotoaparate i kompjutere, što je iznosilo gotovo 80.000 tona elektronskih uređaja.
Odbor je utvrdio da može izvući oko 71 funtu zlata, 7.700 funti srebra i 4.850 funti bronze.

Donacije su u Japanu započele u aprilu 2017., što je omogućilo Odboru da u potpunosti izradi sve medalje od recikliranih materijala. Mnogo donacija izvršeno je u trgovinama NTT Docomo, koja je jedna od najpopularnijih telefonskih mreža u Japanu.

To je korak prema Olimpijskim igrama da postanu održivije nego ikad, a vjerojatno ćemo čuti o više sličnih projekata zaštite okoline u narednim mjesecima dok čekamo olimpijeske igre.

Ovaj projekat je prvi put najavljen 2017., ali ovo nije prvi put da Olimpijski komitet koristi ovu metodu za pronalaženje materijala za medalje. Olimpijske i paraolimpijske zimske igre u Vancouveru 2010. koristile su sličnu metodu reciklirajući stare kompjutere kao i televizore.

Pročitajte...

Huawei Kirin 1020 do 50% većih performansi od prethodnika

Pratite nas:Huawei Kirin 1020 će biti izrađen u 5nm procesu i donijeti do 50% veće …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *