iPhone XS MAX je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple

iPhone XS Max je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple. Međutim, svi dijelovi ovog pametnog telefona koštaju tek jednu trećinu cijene ovog uređaja, a pri tome je najskuplja komponenta njegov OLED ekran.

iPhone XS Max ne samo da košta kupca, već i Apple, i to kao nijedan iPhone do sad. Do ovog zaključka došli su iz TechInsights-a nakon što su rastavili ovaj novi pametni telefon u vjerovatno najpopularnijoj verziji od 256 GB. Ova kompanija procenjuje troškove komponenata ugrađenih u uređaj na ukupno 443 američkih dolara, što odgovara približno trećini prodajne cene. U SAD-u, iPhone XS Max košta 1249 dolara u ovoj konfiguraciji memorije, a u Njemačkoj 1419 dolara.

Prema TechInsights-u, najskuplja komponenta je 6,5-inčni OLED ekran, koji košta 80,50 dolara. U odnosu na 77,27 američkih dolara koliko je koštao manji ekran iPhone-a X koji je izašao prethodne godine, ovo poskupljenje je umjereno, što bi moglo biti zbog nedostatka “nekih 3D Touch komponenti ” po mišljenju stručnjaka. Više novca Apple je potrošio i na matičnu ploču s čipsetom i modemom, radi se o 72 dolara, a to je druga najskuplja komponenta iPhone-a XS Max.

Memorijski čip košta približno 64,50 dolara i time je tačno 20 dolara skuplji nego prošle godine. I oklop od stakla i nehrđajućeg čelika poprilično je koštao Apple, sa cijenom od 58 dolara je i on jedan od najskupljih komponenti iPhone-a XS Max. Kamere – uključujući i Face ID skener u prednjoj kameri – koštale su Apple 44 dolara.

Kao što je uobičajeno u ovoj vrsti procjena, u obzir se uzimaju samo troškovi samih komponenti, ali ustvari će proizvodnja iPhone-a XS Max biti znatno skuplja. Pored toga, troškovi istraživanja i razvoja, plaćanja radne snage, logistike i marketinga moraju također biti uračunati u cijenu uređaja.

 

 

 

 

 

Pročitajte...

Huawei Mate 20 Pro: Uvid u karakteristike kamere

Huawei i Leica su izgleda dodatno razvili trostruku kameru P20 Pro-a: Huawei Mate 20 Pro …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *