iPhone 11 ili Samsung Galaxy S10e? Koji je bolji?

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Paralelno sa porastom cijena smartfona, na tržištu se otvorila nova niša povoljnijih top modela.
Upravo u taj rang spadaju i ova dva uređaja. Samsung Galaxy S10e je ujedno i najmanji Samsungov top model, a na izbor su nam ponuđena i dva veća modela, a slična je priča i sa Note serijom. Apple je odlučio najpovoljniji model veličinom smjestiti u sredinu, tj. između manjeg Pro i većeg Pro Max modela.

Oba uređaja zakinuta su za treću kameru koja je i na Samsungu i na Appleu inače nije imala prolaz zbog samo 2x optičkog uvećanja, dok konkurencija drugih telefona ide i do 5x. S pozitivne strane, obadva telefona konačno imaju i ultra-širokougaonu kameru, približno iste fokalne snage.

I Samsung i Apple odlučili su zadržati isti hardver kao kod skupljih uređaja i sve iste softverske stvari. iPhone 11 je pola godine noviji uređaj, i za očekivati je da je hardverski nešto snažniji, te da donosi nešto bolje od Samsunga, no to i nije baš uvijek slučaj.

Prednosti Galaxy S10e

Kompaktniji
Malo bolji ekran
Manji rubovi oko displeja
Brže punjenje
USB-C i 3,5 mm ulaz
Bolja povezanost
Čitač otiska prstiju
Povoljnija cijena[/tie_list]

Prednosti iPhone 11

Veći ekran
Malo bolja kamera
Bolja autonomija
FaceID biometrija

DIZAJN, KUĆIŠTE I ERGONOMIJA

Šarena izdanja skupljih modela činila su se kao odvažan koncept, a u slučaju sa Apple, on se pokazao kao pun pogodak jer je lanjski iPhone XR bio najprodavaniji Apple model. Za Samsung, još uvijek nemamo tačne podatke koliki dio u prodaji Galaxyja S10 nosi najmanji S10e.

iPhone 11 je za razliku od XR-a došao s nešto manje saturiranim bojama kućišta. Dostupan je u crvenoj, žutoj, zelenoj i ljubičastoj, kao i u klasičnoj crnoj i bijeloj boji. Samsung se odlučio za nešto više upadljivije boje zelene, plave i žute, ali takođe i u klasičnim varijantama crne i bijele.

iphone-11-vs-galaxy-s10e-10 iphone-11-vs-galaxy-s10e-10

Obadva telefona imaju aluminijski okvir kućišta, sa tim da je Samsung-ov okvir sjajne završne obrade, a Apple je nešto neutralniji, što se posebno vidi upravo u bijeloj varijanti sa svijetlo sivom bojom aluminijske legure.

Očigledna je razlika u veličini ova dva uređaja. S10e je kompaktniji, gotovo centimetar niži i pola centimetra uži, ali i nešto tanji, tako da donosi dijagonalu ekrana od 5,8 inča u odnosu na 6,1 kod iPhone-a.

Samsung ima i nešto manje rubove oko zaslona i neuporedivo bolju poziciju prednje kamere u gornjem desnom uglu, dok se Apple zadržao na ogromnom zubu kojeg je predstavio prije dvije godine na modelu iPhone X.

U ovako velik zub smjestila se Appleova biometrija, zadužena za prepoznavanje lica.

Poleđina na oba uređaja skriva dvije kamere, sa razlikom što su Apple-ove smještene u uglu, a Samsung-ove centralno.

Ni jedno rješenje nije baš vizualno atraktivno, a obadva uređaja donekle izvlače šarene boje kućišta. Ipak, Samsungovo rješenje je kud i kamo bolje, jer se ležeći na stolu neće klackati dok po njemu kucate. Ali i ta prednost vrlo brzo iščezne čim na iPhone stavite masku.

 

Na iPhone-u je zato nešto lakše rukovati tipkama za kontrolu zvuka koje su i pored većeg kućišta smještene nešto niže. Uz tipke za kontrolu zvuka i uključivanje, obadva uređaja imaju i dodatnu tipku, odnosno prekidač. Samsung se odlučio za svoju Bixby tipku koju na svu sreću možete djelomično isključiti, tako da se ovaj asistent otvara tek kad dvaput brzo pritisnete na nju, pa je samim tim i slučajno uključivanje ovog asistenta svedeno tek na svaki put kad poželite smanjiti zvuk uređaja.

Apple od samih početaka za kontrolu zvona koristi prekidač, odnosno prebacivanje sa zvuka na vibraciju, što je odlično rješenje. Još samo kad bi stavili i mali indikator u statusnoj traci, koji bi nam govorio kada je zvuk uređaja utišan, a kad nije. Appleu očito veliki problem u softver dodati koju liniju koda više.

Samsung zato ima standardni USB-C ulaz na dnu kućišta, dok se Apple, nadamo se još samo ove godine, odlučio zadržati na Lightning ulazu.

EKRAN

AMOLED je protiv LCD-a davno pokazao sve svoje prednosti, no LCD-i su i dalje osjetno povoljniji i lakši za proizvodnju, pogotovo u ovako niskoj rezoluciji kakvu imamo u 2019.

Ali nije sve u rezoluciji, jer prije nego odmah zaključite da je Samsung bolji, morate znati da je LCD u iPhoneu 11, barem kad je kvalitet prikaza u pitanju, jedan od najboljih na tržištu.
Bez obzira na nisku rezoluciju, uglovi vidljivosti, kontrast, prikaz boja, vidlijvost na suncu i otprilike sve ostalo što očekujete od jednog ekrana u top modelu, je na iznimno visokom nivou.

Kada sledate video na YouTube, shvatit ćete da možete odabrati čak i FullHD rezoluciju prikaza, koju je Apple očiigledno postigao u dogovoru s Google, jer bez obzira što sam ekran ne može fizički prikazati FullHD video, može iskoristiti benefite većeg bitrate-a i samim time dobijate kvalitetniju sliku u odnosu na klasični 720p, koliko bi ovaj zaslon mogao prikazati.

Samsungovi AMOLED ekrani su najbolji na tržištu i nije čudo da je Apple upravo od njega naručio zaslone za njihove skuplje modele. Ovaj u S10e je odličan u svakom pogledu, donosi nešto veću rezoluciju i otprilike je bolji od Apple-vog na svim poljima, taman toliko da se razlika vidi.

Apple-ova prednost je u nešto malo većoj površini ekrana, ali ukoliko vam je ta stavka presudna, uvijek možete kupiti veći model, bilo da je riječ o iPhoneu ili Galaxyju.
Takođe, moramo napomenuti da je ekran kod skupljih modela iPhone-a ipak osjetno bolji sa više rezolucije, definitivno direktno usporediv sa Samsung-ovim top modelima, ako ne i bolji u nekim detaljima.

Samsung u svakom slučaju ima i prednost Always On ekrana, koji uvijek može prikazivati propuštene pozive, obavijesti i sat, uz minimalno žrtvovanje autonomije. U slučaju iPhonea, za provjeru najnovijih obavijesti morate uključiti ekran.

 

Pročitajte...

Hakeri probili zaštitu OnePlus servera i došli do privatnih podataka korisnika!

Pratite nas:OnePlus, kompanija najpoznatija „geekovskom“ dijelu populacije danas je na email adrese kupaca poslala upozorenje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *