Huawei opet uhvaćen kako vara u vezi kamere

Evo kako se izigrava povjerenje korisnika: Huawei je još jednom varao u reklami za jednog od svojih modela pametnih telefona. Slike koje bi trebalo da su uslikane spontano kamerom Huawei Nova-e 3, zapravo su uslikane profesionalnim DSLR fotoaparatom.

I opet se događa to da Huawei kameru novog modela, Nova 3, promoviše uzorcima fotografija koji zapravo nisu uslikani kamerom tog uređaja, već DSLR-om. Ovo je javnosti otkrio korisnik Reddit-a koji je prepoznao glumicu Sarah Elshamy koja je učestvovala u pravljenju tih fotografija u Egiptu i na čijem je Instagram profilu pronašao slike sa pozadinskim prizorima. Na jednoj od tih slika da se vidjeti kako profesionalni fotograf sa DSLR kamrom zapravo slika te takozvane selfije. Ipak, u videosnimku u kojem su prikazani uzorci fotografija se ne govori eksplicitno o tome da su uslikane kamerom ovog pametnog telefona. Međutim, način na koji su predstavljene to ipak sugeriše.

Ono što je kod ove priče najzanimljivije jeste da ovo nije prvi put da je Huawei uhvaćen pri ovakvom varanju. Zadnji put je ova kompanija na Google+ objavila zanimljivu i nevjerovatno oštru sliku kojom su, namjerno ili ne, ostavili dojam da se radi o fotografiji uslikanoj kamerom Huawei-a P9. Ipak, samo jedan pogled u EXIF podatke te slike pokazao je da je uslikana EOS 5D Mark III DSLR kamerom punog kadra i snažnim telezoom objektivom Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM. Ni tada Huawei u opisu slike nije izričito naveo da je uslikana kamerom Huawei-a P9. Međutim, tekst koji je išao uz nju ipak je nedvojbeno ostavljao taj dojam.

Tada su iz Huawei-a ovako objasnili taj slučaj: “Slika koja je uslikana od strane profesionalca za vrijeme snimanja reklamnog videa za Huawei P9 podijeljena je kako bi inspirisala našu zajednicu. Priznajemo da je opis slike mogao biti napisan jasnije, ali nikad nismo namjeravali ljude navoditi na pogrešne zaključke.. Izvinjavamo se za to i uklonili smo sliku u pitanju.” I sada obrazloženje ovog kineskog proizvođača zvuči slično: “Cilj oglasa bio je da se pokaže kako naši korisnici mogu da koriste opcije Huawei Nova 3 i Nova 3i uređaja. Kako je i navedeno u napomeni na kraju videa, slike su korištene samo kao primjer.”

I drugi varaju kod reklama za svoje mobitele

I drugi proizvođači uvijek iznova izigravaju povjerenje svojih korisnika. Slična PR katastrofa dogodila se 2012. godine proizvođaču Nokia. Ova finska komapnija je u jednoj reklami za PureView kameru uređaja Nokia Lumia 920 sa optičkim stabilizatorom slike i visokom svjetlosnom efikasnošću koristila profesionalnu kameru za snimke koje su služile kako primjer kvaliteta kamere ovog pametnog telefona. Pažljivi posmatrači su, međutim, primjetili refleksiju prijenosne kamere.

Samsung je navodno nedavno u Brazilu uhvaćen u sličnom triku pri promociji kamere Galaxy A8 uređaja. Neki drugi proizvođači., kao što je ZTE to učinio na prezentaciji Axon-a 7 u Parizu, na takvim događajima pokazuju slike konkurentskih uređaja sa nerealno lošim kvalitetom. I inače, slike slikane kamerom pametnog telefona nikada se nisu bez ikakve obrade nalazile na bilbordima.

 

 

Izvor: areamobile.de

Pročitajte...

iPhone XS MAX je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple

iPhone XS Max je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple. Međutim, svi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *