Huawei najavljuje Ascend 910 AI čip i Mindspore AI okvir!

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Vrhunac AI (Artificial Intelligence) hardvera su fleksibilni čipovi visokih performansi za učenje mašinskih nauka.
Do sada nije bilo puno velikih proizvođača u igri, a najveći dio su Nvidia, Intel, Google i Qualcomm. Sada se čini kako Huawei izgleda kao da baca kapu u obruč svojim novim Ascend 910 čipom i Mindspore AI okvirom.

Huawei Ascend 910 vrhunskog AI čipa izgrađen je za servere, licitirajući za rast svog udjela na procvatu cloud servisa.
Kompanije koje koriste AI aplikacije zahtijevaju ogromne količine podataka za trening pametnih algoritama koji mogu trajati nekoliko dana ili sedmica. Ascend 910 isporučuje 256 TeraFLOPS za operacije sa plutajućom tačkom u pola preciznosti (FP16) i 512 TeraOPS za izračune cijele preciznosti (INT8), a najveća potrošnja energije iznosi 310W.

Huawei tvrdi da njegov čip može obraditi više podataka u bržem vremenskom roku od svojih konkurenata i pomoći treniranja mreža u nekoliko minuta. Zapravo, prema Huaweijevom izvršnom direktoru Eric Xu, „Ascend 910 djeluje mnogo bolje nego što je očekivano.
Ima veću računarsku snagu nego bilo koji drugi AI procesor na svijetu.

Povrh toga, Huawei je takođe pokrenuo MindSpore u Shenzhenu, AI računarski okvir koji podržava razvoj AI aplikacija. MindSpore ima 20 posto manje linija jezgrenog koda od vodećih okvira na tržištu u tipičnoj neuronskoj mreži za obradu prirodnog jezika (NLP).

mindspore

Mindspore je dizajniran da radi u tandemu s Ascend 910, čineći ga dva puta bržim na treningu AI modela od ostalih glavnih tačaka za trening koristeći TensorFlow.
Kineska kompanija ima za cilj ponuditi portfolio proizvoda AI kako bi se zadovoljile različite potrebe kompanija i potrošača.
Huaweijeva kompanija Xu rekla je da će MindSpore u prvom tromjesečju 2020. godine startovati otvoreni kurs kao dio strategije kompanije za širenje usvajanja AI i pomoć programerima.

“Huaweijeva AI strategija je ulaganje u osnovna istraživanja i razvoj talenata, izgradnja AI portfolia sa čitavim scenarijem i njegovanje otvorenog globalnog eko sistema”, rekao je Xu, govoreći o AI strategiji kompanije u oktobru 2018. godine. Huawei se potrudio da izgradi kompletan ekosustav, što dosad nijedna kompanija na svijetu nije mogla samostalno učiniti

Pročitajte...

Android-10

Google je službeno lansirao konačnu verziju Androida 10

Pratite nas:Google je službeno lansirao konačnu verziju Androida 10. Za razliku od prethodnih generacija, Android …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *