Huawei Mate 30 Pro: 4 kamere, Kirin 990 5G, 7680 fps video

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Kao i što je očekivano, ali i nakon pozamašne količine novih informacija, Huawei Mate 30 Pro je i službeno ugledao svjetlo dana.
Na konferenciji za medije u München-u službeno su predstavljeni i drugi uređaji, ali za početak pogledajmo šta donosi najbolji među njima.

Kao što je iz procurijelih fotografija i rendera bilo poznato, Huawei Mate 30 Pro dolazi u metalnom kućištu, ali donosi novu koncepciju dizajna ekrana kojeg Huawei naziv „Horizon Display“. Radi se o svojevrsnoj modifikaciji klasičnog zakrivljenog ekrana, budući da stoji skoro pod pravim uglom od 88° u odnosu na osnovnu površinu. U Huawei-ju tvrde da ovaj dizajn osigurava još veću iskoristivu površinu ekrana uz smanjivanje ukupnih gabarita, budući da rubovi sa lijeve i desne strane zapravo ne postoje.

Huawei-Mate-30-Pro

Sam ekran je 6,53 inča u dijagonali i donosi FHD+ rezoluciju, odnosno 2400 x 1117 tačaka. Ekran ujedno služi i kao zvučnik, slično kao na modelu P30 Pro, jer putem vibracija proizvodi zvuk, a na vrhu sadrži široki, ali ipak nešto manji zub od prethodnika u kojem se nalazi napredna 3D kamera za prepoznavanje lica, a uz selfie kameru i uobičajene senzore, tu je i senzor gestikulacija.
Pored 3D kamere, tu je i in-screen čitač otisaka prstiju.

Horizon display je iskorišten i za softversko podešavanje audia putem virtualnih tipki na tom dijelu zaslona, a ako ste ljevak ili dešnjak, moći ćete sami odrediti na kojoj će se strani one nalaziti.

Kod dizajna treba spomenuti i to da Huawei Mate 30 Pro donosi varijantu sa staklenom poleđinom, ali i umjetnom kožom koju naziva “Vegan leather”, (ekološka umjetna koža).

Pogonski sistem je, naravno, nedavno predstavljeni Kirin 990 5G procesor u kombinaciji s 8 GB RAM-a, dok interna memorija iznosi 128 GB ili 256 GB. U Huawei-ju ističu kako Mate 30 Pro sadrži čak 21 5G antenu, za razliku od konkurencije koja u svojim modelima sadrži 14.
U ovoj drugoj generaciji 5G smartfona, Huawei ističe novu tehnologiju hlađenja 5G modema, koja će osigurati bolje performanse i manju potrošnju energije.

Najzanimljiviji dio uređaja je kamera. U okruglom modulu na poleđini dolaze dva 40 MP senzora, od kojih jedan ima klasičnu, a drugi širokougaonu leću. Glavni senzor je 1/1.7“ RYYB, dakle isti kao na modelu P30 Pro, sa najvećom osjetljivošću na tržištu, što donosi fantastične rezultate u slabo osvjetljenim prostorima.

Huawei novu kameru naziva „Super Cine“ kamera, koja omogućuje usporeno snimanje do čak 7680 fps, što je dosta više od trenutnih 960 fps koje nudi ostatak industrije. Tu je i tzv. „ultra stable“ način snimanja koji kombinuje optičku i softversku stabilizaciju, čime snimanje videa podiže na višu razinu, ističu u Huawei-ju.

Treća kamera je 8 MP tele-foto sa 3x optičkim, 5x hibridnim i 10x digitalnim povećanjem. Četvrta je napredni 3D TOF senzor.

Baterija uređaja donosi kapacitet 4500 mAh i 40W brzo punjenje, ali tu je i podrška za novo bežično brzo punjenje izlazne snage čak 27W.

Prema trenutno dostupnim informacijama, cijena Huaweija Mate će na evropskom tržištu iznositi 1199 eura, dok će 4G verzija koštati 100 eura manje.
Napomenimo da u ovom trenutku nije izvjesno da će uređaj stići s Googleovim servisima zbog zbrke izazvane američko-kineskim trgovinskim ratom…

Pročitajte...

Hakeri probili zaštitu OnePlus servera i došli do privatnih podataka korisnika!

Pratite nas:OnePlus, kompanija najpoznatija „geekovskom“ dijelu populacije danas je na email adrese kupaca poslala upozorenje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *