Android-10

Google je službeno lansirao konačnu verziju Androida 10

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Google je službeno lansirao konačnu verziju Androida 10. Za razliku od prethodnih generacija, Android 10 nema dodataka u imenu, već nosi samo oznaku broja 10.
Iz Google sjedišta nedavno su uklonjene i sve statue koje su predstavljale pojedine verzije.

Kao što se moglo vidjeti u developer i beta verzijama, Android 10 donosi tamnu temu na razini operativnog sistema, što znači da proizvođači više neće morati dodatno raditi na ovom dijelu sistema. Tu su i najnovije geste, dakle još jednom prerađene, jer Google, eto, po svaku cijenu želi da i ostali proizvođači prihvate njegovu viziju upravljanja sistemom.

Android 10 bi trebao olakšati podjelu linkova i sadržaja, dok bi novi Focus Mode trebao olakšati „utišavanje“ jednih aplikacija dok nešto konkretno (i korisno) radite s drugima.

Tu je i podrška za preklopne uređaje kao što su Samsung Galaxy Fold i Huawei Mate X čije konačne verzije još uvijek nisu stigle u prodavnice, ali prema posljednjim najavama, to bi se trebalo dogoditi jako brzo…

Google je u novi Android ugradio i nove postavke privatnosti i sigurnosti, koje će se najviše prikazati u novom pristupu dozvolama za korištenje lokacije, što će ovog puta biti teže ignorisati.

Nove mogućnosti prikazane na I/O eventu, kao npr. Live Caption, tj. konvertovanje govora u pisani oblik u stvarnom vremenu proradit će kroz koji mjesec, čak i na Pixelima, koji kao i uvijek prvi dobivaju novu verziju Androida.

Dodajmo da je za Pixele Android 10 već  dostupan, a postoje špekulacije da bi i neki drugi proizvođači u startu mogli predstaviti nadogradnje za svoje uređaje, možda već i narednih dana.

U nastavku pogledajte promo video, a tu je i potpuno nova web stranica sa svim detaljima.

Pročitajte...

Huawei Kirin 1020 do 50% većih performansi od prethodnika

Pratite nas:Huawei Kirin 1020 će biti izrađen u 5nm procesu i donijeti do 50% veće …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *