Google-Mobile-Network-Insights-Service

Google gasi uslugu koja je pomagala provajderima mobilne telefonije da pruže bolju pokrivenost

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Google je isključio uslugu čiji je cilj bio pomoći provajderima mobilne telefonije širom svijeta da poboljšaju svoju pokrivenost, pružajući im ukupne podatke sa Android uređaja.
Zatvaranje dolazi u vrijeme pojačane zabrinutosti o privatnosti podataka u cijeloj industriji.
Google Mobile Network Insights pokrenut je 2017. godine kao besplatan alat za bežične provajdere širom svijeta omogućavajući im da vide slabe tačke u svojoj mrežnoj pokrivenosti. Prema novom izvještaju Reutersa, usluga je “u osnovi bila mapa koja prikazuje snagu signala i brzinu veze koja se isporučuje u svakom području”.
Podaci koje je Google dijelio su sakupljeni i anonimizirani, što znači da provajderi nisu dobili informacije o pojedinačnim korisnicima. Ali, to je i dalje bio vrijedan alat za praćenje statistike o performansama svoje mreže u različitim regijama. Platforma je također prikazala statistike koje se odnose na konkurentske usluge, koje nisu bile identificirane imenom.
Podaci za Google-ov Mobile Network Insights prikupljeni su sa uređaja koji koriste Android, što predstavlja oko 75% svjetskih pametnih telefona. Međutim, bili su ograničeni samo na korisnike koji su na svojim Google računima omogućili “Dijeljenje povijesti lokacije”, i upotrebu i dijagnostiku. Unatoč tome, Google je odlučio da prekine uslugu u aprilu, ne navodeći nikakva formalna obrazloženja iza odluke. Provajderi širom svijeta jednostavno su obaviješteni o zatvaranju.
Glasnogovornica Google-a potvrdila je za Reuters da je usluga zaista ukinuta i da je promjena “prioriteta proizvoda” glavni pokretački faktor odluke. Međutim, ljudi koji znaju o odluci, tvrde da je Google potez motiviran “zabrinutošću o privatnosti podataka”, a vjerojatno i da bi izbjegao moguće zakonske probleme .

Pročitajte...

Facebook-spijunira

Facebook ima pristup kameri vašeg iPhone-a i kada to ne znate!

Pratite nas:Nakon Cambridge Analitice, Facebook bi mogla potresti još jedna afera. Ovoga puta se ne …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *