Galaxy S10: Samsung će koristiti inovativnu multi-kameru

Pet kamera sada više nije ništa jedinstveno za pametne telefone, ukoliko se ovaj broj odnosi na jednu trostruku i jednu dvostruku kameru. Kamere na Samsung Galaxy-u S10., kojeg očekujemo na proljeće 2019. godine, trebale bi ipak biti nešto posebno, budući da bi trebale nuditi više opcija slikanja od drugih kamera pametnih telefona.

Za desetu godišnjicu Galaxy S serije uređaja Samsung očigldno ulaže sve u igru: pored ultrazvučnog skenera otiska prsta u ekranu, prepoznavanja lica kao kod Apple-ovog Face-ID sistema i promijenjenog dizajna, Galaxy S10 trebao bi nuditi i jedinstvenu glavnu kameru. Kao i kod Huawei-a P20 Pro ili Huawei-a Mate RS, i kod novog posebnog Samsung uređaja će se na poleđini nalaziti trostruka kamera. Za razliku od ova prva dva modela pametnih telefona svog kineskog konkurenta, Samsung se ovdje nije odlučio na monohromatski treći senzor za optimizaciju slike, nego će imati tri senzora u boji sa različitim fokalnim dužinama.

Pored kamere od 12 MP sa standardnom fokalnom dužinom, Galaxy S10 imat će i kameru sa 13 MP sa telefoto objektivom za trostruki efekat optičkog zooma, te kameru sa 16 MP sa širokim uglom slikanja od 123 stepena, izvještava korejski portal “Economic Times” (ETNews). Tako će Galaxy S10 svojom kamerom ponuditi veći opseg u izboru detalja slike nego sto je to bio slučaj sa dosadašnjim kamerama pametnih telefona.

Huawei P20 Pro i Huawei Mate RS također pružaju trostruki zoom sa zamjenom kamere,a dvojna kamera LG-a G6 varira između ugla slikanja od 71 do 125 stepeni.

Već se duže vrijeme izvještava o ovakvoj kameri Galaxy-a S10

Ovaj novi izvještaj poklapa se sa izjavama sa Allaboutsamsung bloga sa početka jula. Ovaj Samsung fan-blog već je tada navodno od osobe iz Samsunga saznao za trostruku kameru na poleđini Galaxy-a S10, te je donio i još nekoliko informacija: na primjer, kamera od 12 MP trebala bi imati varijabilnu aperturu od f/1.5 do f/2.4.

A prvi je o novom i jedinstvenom sistemu kamera kod Samsunga izvještavao “The Investor” početkom juna, pozivajući se na izvještaj analitičara Kim Dongwon-a iz KB Securities-a.

Tada se govorilo o tome da će samo najbolji i najskuplji model od tri verzije Samsung Galaxy-a S10 – ili Galaxy S10 Plus ili Galaxy S10 Premium – dobiti ovaj kompletan set kamera. Ovo bi trebalo biti tako i zbog činjenice sa bi Samsung mogao imati poteškoća da nabavi dovoljan broj odgovarajućih modula kamere, da bi njima opremio sve tri varijante.

 

 

 

 

 

Areamobile.de

Pročitajte...

iPhone XS MAX je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple

iPhone XS Max je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple. Međutim, svi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *