“Budućnost pametnih telefona će se znatno promijeniti”: Vlasnik Samsunga i njegov pogled na Galaxy-budućnost

Šef Samsunga DJ Koh se u jednom intervju izjasnio o pitanju budućnosti pametnih telefona. Prema Kohu, posebnu promjenu na tržištu telefona će napraviti 5G tehnologija. Također je otkrio više o planiranom telefonu sa savitljivim ekranom, te o napredovanju umjetne inteligencije.

U intervjuu sa Biznis Insajderom Poljska šef Samsunga, DJ Koh, se izjasnio po pitanju budućnosti pametnih telefona.

Koh smatra kako bi se nama poznata četverouglasta forma mobilnih telefona mogla promijeniti u narednim godinama. Tako bi mogli mnogo manji, pristupačniji uređaji (sa istim mogućnostima) zamijeniti nama poznate pametne telefone. “Pametnih telefona će još biti, ali će se njihov oblik promijeniti”, navodi Koh. U biti vlasnik Samsunga ovdje govori o prelasku sa pametnog telefona na neku vrstu pametnog uređaja (“Smart Uređaj”). S ovim Koh također misli i na planirani savitljivi telefon Samsunga. On se trenutno nalazi u “fazi završavanja”, te se testira od strane korisnika.

5G je “sljedeći korak u evoluciji pametnih telefona”

Sa izjavom “sljedeći korak u evoluciji pametnih telefona” Koh je mislio na 5G tehnologiju. Taj novi standard će omogućiti novi način korištenja pametnih telefona kroz umrežavanje više uređaja – objašnjava Koh.

Koh s time ovaj novi, brži standard direktno dovodi u vezu sa “internetom stvari”. Uređaji koji imaju sposobnost pristupa internetu bi se, čim se 5G mreža uvede, automatski vezali jedni za druge – bez da korisnik mora išta učiniti ili da je toga uopšte i svjestan.

Koh posebno naglašava da se ti pametni uređaju neće nalaziti samo u kućnoj upotrebi, nego i u kancelarijama, firmama i državnim institucijama. Što se tiče vremena dolaska ove 5G tehnologije u upotrebu, Koh smatra da se radi o vremenskom periodu od naredne dvije do tri godine. U pametnim telefonima bi se 5G tehnologija u stvari trebala pojaviti još i sljedeće godine u ponudi. Također i jedan Samsung pametni telefon sa 5G u narednih šest do osam mjeseci ne bi bio iznenađujuća okolnost.

Pomoću primjera Koh je objasnio kako bi veza između 5G i priče sa internetom mogla pomoći u svakodnevnom životu u budućnosti: tako bi se, na primjer, mogla navečer dok se još vraćate s posla, pripremiti temperatura klime u kući, ili pogledati šta ima u frižideru, te prema tome odlučiti da li je potrebna jedna brza kupovina usput.

Umjetna Inteligencija: “Važan komunikacijski instrument budućnosti”

Na osnovu potencijala koji 5G nudi, Koh poseban značaj daje inovacijama na području umjetne inteligencije (UI) kada je u pitanju budućnost.

Upravljanje uređajima poput frižidera ili klime putem glasovnih naredbi je za Koha “važan komunikacijski instrument” budućnosti. Posebno glasovna asistentica Bixby bi trebala tu igrati važnu ulogu u narednom periodu. Koh također navodi i smatra da bi se korisnici već danas trebali početi navikavati na glasovno upravljanje njihovom tehnikom.

Prema Kohu umjetna inteligencija će igrati krucijalnu ulogu kada su u pitanju glasovne komande i asistiranje. Ona bi “automatski prilagodila funkcije prema mojim potrebama” – kaže Koh. Vlasnik Samsunga za primjer ovoga navodi scenarij u kojem bi pametni telefon svom vlasniku mogao automatski rezervisati kartu za neki put, ukoliko glasovni asistent zna da vlasnik mora da bude na određenom mjestu u određeno vrijeme.

“Ovo je doduše samo početak” – navodi Koh. Glasovni asistenti poput Bixby će se u narednim godinama isto kao i pametni telefoni dalje razvijati.

Pročitajte...

iPhone XS MAX je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple

iPhone XS Max je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple. Međutim, svi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *