Apple: 10 stvari koje možda niste znali o novim iPhone telefonima

Ekran sa 12 Hertza? Brzo Qi-punjenje? Trade-in program? Ovdje vam pišemo o 10 detalja u vezi iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR uređaja, kje do sad možda i niste znali.

Novi iPhone-i se prodaju bez adaptera

Sa iPhone-om 7 je Apple izbacio uobičajeni utor za slušalice, a do sada je svaki uređaj ovog proizvođača imao samo Lightning port. Kao privremeno rješenje, Apple je u protekle dvije godine na iPhone uređaje stavljao adapter Lightning porta na 3,5 mm-arski utor, a novi uređaji više ne dolaze sa ovim adapterom. Ukoliko ne želite koristiti EarBuds koje dobijete u pakovanju pomoću Lightning konektora ili ukoliko želite koristiti Bluetooth slušalice, morat ćete uložiti još dodatnih 10 eura u adapter.

Brže Qi-punjenje?

Sa iPhone 8 modelima i iPhone-om X Apple je na svoje uređaje uveo bežično punjenje. Međutim, iako nekoliko Mfi cetifikovanih Qi-stanica podržava punjenje sa 10 vati, uređaji su se ipak punili sa najviše 7,5 vati. Ovo bi moglo ići brže kod iPhone XS i XS Max uređaja,. Barem u saopštenju na engleskom jeziku Apple govori o “bržem bežičnom punjenju”, a po ranijim glasinama je ova kompanija baš iz tog razloga blokirala Qi zavojnice na svom iPhone-u. Sigurno ćemo znati da li će se novi modeli moći puniti na 10 vati tek u pravim testiranjima nakon što izađu u prodaju.

Brzo punjenje sa opcionim punjačem

Sva tri nova iPhone-a podržavaju brzo žičano punjenje, te bi baterije iPhone XS, XS Max i XR uređaja trebalo da nakon pola sata budu napola pune. Međutim, punjač za brzo punjenje ne dobijate u paketu s kupljnim uređajem. Umjesto njega dobijate slabi punjač od 5 vati sa Lightinig na USB A kablom. Ko želi koristiti bro punjenje na svom novom iPhone-u mora duboko zagrabiti u svoj džep: punjač koji odgovara i za MacBook i koji ima 30 vati sam košta 59 eura, a još uz to morate kupiti i Lightning na USB C kabel za 25 eura.

iPhone XS je robustniji, uz IP68

U testovima pada uređaja ili u poznatom bubnju Stiftung Warentest-a se iPhone X iz prošle godine nije baš dobro pokazao. Nove XS modele Apple sada reklamira kao uređaje sa “najstabilnijim staklom koje je ikad bilo korišteno na pametnom telefonu”. Pri tome se ova komapnija poziva na poboljšanu zaštitu od ogrebotina, a o padovima nema nikakvog govora. U nadolazećim sedmicama bi određeni korisnici trebali da testiraju nove iPhone uređaje. Još jedno poboljšanje je i IP68 certifikat koji znači da novi modeli mogu izdržati uranjanje u vodu do 2 metra du bine i do pola sata. Iphone XR, kao i uređajiiz prošle godine, ima IP67 certifikat, te tako može izdržati samo do pola metra dubine vode.

Ekran sa 120 Hertza

Sadašnji iPad Pro modeli imaju ekrane sa brzinom osvježavanja od 120 hertza i tako mogu glatko prikazati animacije. Ekrani iPhone XS-a i iPhone XS Max-a imaju tipičnu frekvenciju od 60 Hz, ali njihov kontroler na dodir ima i podešavanje na brzinu od 120 Hz. To znači da novi iPhone-i mogu još preciznije uhvatiti unose i brže reagirati, a umjesto čitavih 16, sada je svakih 8 milisekundi registruje dodir.

iPhone XR nema 3D dodir – ali ima haptični dodir

Dok iPhone XS i iPhone XS Max, kao i prethodni modeli iPhonea, imaju 3D touch ekran, iPhone XR ne reaguje na pritisak. Umesto “3D Touch-a” Apple u iPhone XR-u implementira funkciju pod nazivom “Haptic Touch”, koju nam još nije objasnio. Dugi pritisak trebalo bi se kod “Haptic Touch-a” potvrditi sa kratkim “klikanjem”, tj. sa povratnim vibracijama. Međutim, još uvek nije jasno da li će 3D-gestovi na dodir, kao što su peek i pop, biti i dalje dostupni – način unosa dugim pritiskomje dostupan i na drugim mestima u iOS-u.

Dual SIM po ažuriranju

Iako će nova generacija iPhone-a prodatih u Kini prvi put dobiti prvu pravu dual SIM opciju, mi se Evropljani moraju zadovoljiti sa eSIM opcijom za drugu mobilnu mrežu. Međutim, to neće funkcionirati odmah iz fabrike. Tek na jesen Apple želi da isporuči ažuriranje sa kojim će raditi dual SIM na iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR uređajima. U Njemačkoj će odgovarajući eSIM profili biti dostupni od Telekom-a, Vodafone-a i O2-a.

Pregled uživo u bokeh modu

Sa novim iPhone-ima Apple takođe proširuje i na iPhone-u 7 predstavljeni portret mod. U budućnosti, dubina polja će biti podešena prije i poslije slikanja kako biste dobili željeni bokeh efekat. Međutim, na početku pregleda efekta neće biti, te bi ga trebalo uvesti tek sa ažuriranjem jesenjem verzije za iOS 12 na iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR uređajima.

iPhone XS   I  (c) Apple

Cijene usluga za nove iPhone uređaje

Kao i uvijek, Apple također nudi i opciono osiguranje za svoje nove iPhone uređaje. Dvogodišnji paket osiguranja AppleCare + za iPhone XS i iPhone XS Max košta 229 eura, a za iPhone XR ova kompanija zahtijeva 169 eura. Novo uvedeno osiguranje od krađe i gubitaka je u početku dostupno samo u SAD-u, a tu je za mjesečno oko 4 američka dolare uz AppleCare +.

Popravka ekrana kod iPhone XS i iPhone X uređaja košta 311,10 eura, a dodatna šteta, koja “nije ograničena na ekran”,košta 591,10 eura. Još je skuplja popravka iPhone XS Max-a: zamjena ekrana košta 361,10 eura, a popravka svih šteta 641,10 eura, što je gotovo koliko i novi iPhone 8. Za iPhone XR Apple još nije objavio troškove popravke.

Apple plaća stare uređaje

                                                                                                                                                            slika:Forbes

Kao dio GiveBack programa, Apple će platiti za određene uređaje. Vaš stari pametni telefon se može predati lokalnom Apple Store-u ili poslati poštom kako bi mu se procijenila vrijednost. Apple ne kupuje samo iPhone uređaje, već i uređaje drugih proizvođača. Njihova vrijednost se zatim može uračunati u cijenu novog iPhone-a – a za potpuno neoštećen iPhone X možete dobiti i do 535 eura. Apple ima više detalja o ovoj trgovini na svom sajtu.

 

 

 

 

 

Areamobile.de

Pročitajte...

iPhone XS MAX je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple

iPhone XS Max je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple. Međutim, svi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *