Android 9 dostupan već dva mjeseca: Zašto skoro niko ne koristi ovaj operativni sistem?

Pratite nas:
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube

Google je objavio zvanične brojke o proširenju pojedinačnih Android verzija u septembru. Dok se udio korisnika Androida 8 u poređenju sa prošlim mjesecom blago pojačao, broj korisnika aktuelne verzije, Android Pie, i dalje je toliko nizak, da se ni ne pojavljuje na Google-ovoj listi. Sve nove značajke najnovijeg Android operativnog sistema možete vidjeti na gore postavljenom videu.

Najnoviji podaci o širenju Google operativnih sistema Android su tu. Verzija 8, tj. Android Oreo uspjela je povećati broj korisnika za više od 4% u prošlom mjesecu, te tako zauzima 19,25% tržišnog udjela. Aktuelna Android verzija, Android Pie, se po povećanju broja korisnika i dalje zaostaje.

Najnoviji Android čak se i ne vodi na čisti koju je Google objavio. To znači: Već skoro dva mjeseca dostupna verzija ima tržišni udio manji od 0,1%. I prošli mjesec se Android 9 nalazio ispod ove vrijednosti, te se također uopšte nije pojavljivao na listi broja korisnika svih verzija. To što skoro niko još uvijek ne koristi Android 9 jeste zbog politike ažuriranja mnogih proizvođača: oni nove verzije Androida ne isporučuju direktno na svojim uređajima, već često prvo prave velike preinake njegovih dizajna i funkcija. Samo Pixel uređaji od Google-a, kao i neki uređaji iz Android-One programa dobijaju ažuriranje odmah nakon pojavljivanja.

U međuvremenu, veliku većinu prodanih Android pametnih telefona čine uređaji koji ažuriranja dobijaju tek sa značajnim zakašnjenjem. Ovo se opet jasno ogleda u distribuciji Android verzija. U vrhu ove liste nalazi se i dalje Android 6.0, alias Marshmallow, čak iako su brojke ovdje pale za više od jednog procenta – sa 22,7% na 21,6%.

Android: Više od 50% korisnika sa verzijama starijim od tri godine

Verzije koje su prethodile Androidu 8 pri tome blago gube u odnosu na prošli mjesec: čak i dvije verzije Androida 7 (Nougat) izgubile su ravno jedan procent, te pale sa 30,8% na 29,3%.

Čak i u međuvremenu tri i pol godine stari Android 5 (Lollipop) na Google-ovoj listi i dalje zauzima jak udio od 14,7%. Pa i Android Jelly Bean, čije su se verzije 4.1 do 4.3 pojavljivale u 2012./2013. godini i dalje ima tržišni udio od ukupno 3,2%.

Uprkos marginalnom padu broja korisnika starijih Android verzija, i dalje više od 51% korsnika korisni operativni sistem stariji od tri i pol godine.

Pročitajte...

Huawei najavljuje Ascend 910 AI čip i Mindspore AI okvir!

Pratite nas:Vrhunac AI (Artificial Intelligence) hardvera su fleksibilni čipovi visokih performansi za učenje mašinskih nauka. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *