10 najružnijih telefona ikada proizvedenih

Prije pojave pametnih telefona, proizvođači mobilnih telefona su poprilično rizikovali po pitanju dizajna, a sve s ciljem da postignu proizvod koji će se izdvajati od ostalih. I uspijevali su, ali, nažalost, u negativnom smislu. Od kutija za puder do daljinskih upravljača – sve su ovo oblici koje su imali neki od modela. Pogledajmo koji su od njih dospjeli u top 10 najbizarnijih mobitela.

Siemens Xelibri 6

Ova ”stvar” je proizvedena 2003. godine i bila je namijenjena isključivo ženama. Ovaj mobilni telefon je izgledao poput kutije za puder sa ogledalcem, gdje bi pripadnice ljepšeg spola, pored telefoniranja, mogle i da poprave šminku bilo gdje, bilo kada. Tipke su bile raspoređene sa strana što je tipkanje činilo izuzetno neugodnim, a ekran je bio isuviše mali.


Motorola StarTac Rainbow

Ova Motorola izgleda kao igrača koju dobijete u kutiji pahuljica. Mnoštvo jarkih boja (otud naziv ”Rainbow”) te neravna površina čine samo gledanje u ovaj mobilni telefon pravim izazovom. S obzirom da je ovo preklopni model, situacija se samim otvaranjem poklopca neznatno poboljšava, dok kombinacija tamnozelene i žute boje ovom uređaju daju jako jeftin izgled.


Toshiba G450

Ovo više liči na daljinski za klimu uređaj nego na mobilni telefon. Na kućištu su se nalazila tri kruga – gornji krug je u sebi imao ugrađen ekran dok su u donja dva bile smještene tipke. Osim što je ovakav dizajn ovaj mobitel činio izrazito ružnim, samo tipkanje je bilo prava noćna mora.


F88 ručni telefon

Riječi ne mogu opisati užas kad je u pitanju dizajn kod ovog modela. Naime, ovaj mobitel ste nosili na ruci poput sata gdje su tipke bile raspoređene po narukvici, a ekran je stršio sa strane. F88 je imao i antenu koja je dodatno narušavala dizajn. Ovaj uređaj je prvenstveno bio namijenjen kineskim igračima stonog tenisa, a kasnije je postao dostupan i na tržištu.


Goldwish Le Million

Osim što je jedan od najružnijih, ovo je ujedno i najskuplji mobilni telefon ikad proizveden. Sa cijenom od oko 1.3 miliona dolara, ovaj mobitel je imao kućište od 18-karatnog bijelog zlata te 1800 dijamanata. Sam dizajn je priča za sebe, zbog bizarne zakrivljenosti gornje i donje ivice zbog čega je ova zlatna poluga izgledala kao kroasan. Takođe, da biste napunili ovaj mobitel, morali ste skinuti donji dio.


 Bang & Olufsen Serene

Ovog ”ljepotana” je proizvodio jedan od najvećih proizvođača današnjice – Samsung. Serene je dizajnom podsjećao na školjku te se mogao preklapati. Na gornjem dijelu su se nalazile tipke raspoređene tako da izgledaju kao klasična rotirajuća tastatura. Ekran je ovog puta bio na donjoj strani, po čemu se ovaj mobitel i ističe (nažalost). Kamera se nalazila sa strane, a uz Serene biste dobili i pravi vijak uz pomoć kojeg ste mogli pristupiti bateriji i SIM kartici.


Motorola V100

V100 je izgledao poput kalkulatora. Ovaj mobilni telefon je izašao 2010. godine i bio je debeo čak 2.5 centimetra. Imao je QWERTY tastaturu koja je ujedno i jedina pozitivna stvar kod ovog modela. Za sve ostalo možemo reći da je, u najmanju ruku, odvratno.


Nokia 7280

Nokia je nekad proizvodila fantastične mobilne telefone, od dizajna do kvaliteta. Naravno, to nije slučaj i kod ovog modela, koji je izgledao poput ruža za usne. Međutim, najzanimljiviji dio je okretni točak koji je služio kao tastatura. Naime, da biste poslali poruku, umjesto klasičnog tipkanja ste morali okretanjem ovog ”Navi spinner-a” (kako se originalno zvao) birati svako slovo pojedinačno, što je uzimalo jako mnogo vremena. Takođe, 7280 je imao sa strane i etiketu, poput one koju možete vidjeti na odijevnim predmetima.


Sierra Wireless Voq Professional

Ovaj mobilni telefon je proizveden 2004. i već je tad izgledao zastarjelo. Za razliku od prethodno navedenih modela, ličio je na konvencionalne mobitele iz tog perioda, mada je zbog svog krivudavog dizajna ipak dospio na ovu listu. Od dodataka je imao QWERTY rasklopivu tastaturu radi bržeg kucanja, a o kombinaciji crne i sive boje prosudite sami.


Siemens Xelibri 2

I za kraj, još jedan Siemens na našoj listi. Ovaj model je izgledao kao malo veći Tamagotchi sa malim ekranom u sredini. Sa strana su se nalazile tipke koje su raspoređene vertikalno, što je tipkanje činilo pravim izazovom. Dizajn je sam po sebi zanimljiv, mada je ostavljao dojam jeftinog uređaja, a činjenica da se našao na našoj neslavnoj listi nam govori i više nego dovoljno.

 

(Izvor: androidauthority.com)

Pročitajte...

iPhone XS MAX je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple

iPhone XS Max je do sada najskuplji iPhone – čak i za Apple. Međutim, svi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *