An employee of Samsung Electronics walks past the company main office in Seoul in this April 6, 2010 file photo. REUTERS/Lee Jae-Won

Samsung Galaxy S7 u proizvodnji: Ovako malo koštaju zasebni dijelovi

Naravno, kvalitet košta, te se to odnosi i na Galaxy S7. Ali stvarna cijena ovog pametnog telefona u proizvodnji samo je mali djelić krajnje cijene za kupce.


Samsung je na početku prodaje za Galaxy S7 tražio cijenu od okruglo 700 eura, poprilično veliku svotu za ovaj vrhunski pametni telefon. Jedna analiza firme za istraživanje, IHS, pokazala je, pak, prave troškove proizvodnje S7. Po IHS-u, Galaxy S7 u proizvodnji košta isto kao i Galaxy S5 prije dvije godine – 255 dolara (okruglo 450 KM). Sa cijenom od otprilike 62 dolara, procesor je najskuplji dio ovog uređaja. Međutim, IHS ovdje računa sa Qualcomm-ovim Snapdragon 820 procesorom, a Samsungov vlastiti Exynos procesor se ne spominje. Cijena bi ipak trebala biti otprilike ista.


5 dolara za kompletan sklop

Nepoznato je koliko košta kamera, budući da nisu uspjeli identificirati pravog proizvođača. Kao primjer se zbog toga koristila kamera iPhone-a 6S, te se računala njena cijena od 13,70 dolara. Po toj procjeni, dodatnih 5 dolara ide na sklapanje uređaja. Da uporedimo: iPhone 6S trebao bi da je na početku prodaje u proizvodnji koštao 211 dolara, što znači da je okruglo 80 KM jeftiniji u proizvodnji od Galaxy-a S6. Prodajna cijena ovih uređaja bila je u istom rangu.


Troškovi proizvodnje nisu sve

Ipak se ne smije zaboraviti da pored čistih troškova proizvodnje, koji su ovdje navedeni, postoje i dodatni troškovi. Između ostaloga, proizvođači izdvajaju određene sume za promociju, prodaju i razvoj. Ne smije se zaboraviti ni održavanje uređaja, u šta se ubraja servis ažuriranja i poboljšanja, što je standardna stvar kod skupih modela.

 

 

Izvor: chip.de

Pročitajte...

Nije trebalo dugo: Sada možete preuzeti Pixel 3 verziju Google Camera aplikacije

• Korisnici starije verzije Google Pixela sada mogu preuzeti najnoviji Pixel 2 Google Camera APK …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *