Proizvođač ekrana potvrdio korištenje OLED-a na Apple pametnom telefonu

Već neko vrijeme kruže izjave da će Apple na svom novom pametnom telefonu koristiti OLED ekran. Potvrdu toga sada je donio i jedan proizvođač OLED ekrana, izvršni direktor firme Sharp. Samsung i LG također investiraju u veće proizvodne kapacitete OLED ekrana.

 

Osim onih od Japan Display (JDI), Apple koristi i ekrane proizviđača Sharp. Nadolazeći iPhone, po brojnim izvještajima, donosi prelazak sa IPS na OLED tehnologiju ekrana. Pred dobavljačima stoji reprogramiranje, izgradnja odgovarajućih tvornica i kapaciteta. Sharp-u je očito mnogo stalo da zadrži svoje klijente – kako je Tai Jeng-wu, predsjednik Sharpa i predstavnik njegovog nadređenog koncerna, Foxconn, izjavio na jednom predavanju na Univerzitetu Tatung u Taipehu, u Japanu se trenutno radi na novoj proizvodnoj liniji za OLED ekrane. To izvještava informativni magazin Nikkei Asian Review.

Tai Jeng-wu još je jasnije izjavio: „iPhone se razvio i sada će sa LTPS (niskotemperaturni poli-silicij) preći na OLED ekrane.“ Još je izjavio i: „Ne znamo hoće li Apple-ov OLED ekran biti uspjeh, ali ukoliko Apple ne krene ovim putem, a trebao bi se promijeniti, onda tu neće biti inovacija. To je kriza, ali je i prilika.“ Predsjednik Sharp-a, međutim, nije dao nikakvu indikaciju kada će Apple napraviti taj prijelaz. Izjavio je, pak da se osjeća nužnost razvoja OLED tehnologije.

 15663-12078-foxconn-iphone-l

Samsung i LG također žele poslovati sa Apple-om

 

Pri tome bi moglo doći do sukoba između Sharp-a i dva etablirana dobavljača OLED ekrana – Samsungom i LG-em, budući da bi i ovi Korejanci mogli profitirati Apple-ovim prelaskom na OLED ekrane. Kako izvještava Business Korea, ove dvije kompanije zajedno ulažu oko 11,6 milijardi dolara u svoje proizvodne pogone, s ciljem privlačenja poslovne saradnje sa Apple-om. Po njihovom izvještaju bi za LG već moglo biti prekasno, budući da bi oni mogli praviti dovoljnu količinu fleksibilnih OLED ekrana, koje bi trebao imati novi iPhone, tek u prvoj polovini 2017. godine.

Da li će Apple sve svoje nove modele iPhone-a opremiti OLED ekranima, ostaje da se vidi. Budući da se ova kompanija naglo odlučila opremiti jubilejski model odgovarajućim ekranima, te ipak ne odgoditi izbacivanje novog uređaja do 2018. godine, moglo bi doći do problema u proizvodnji. Kao najbolje rješenje bi, po nekim izvorima, bilo korištenje OLED ekrana samo za verziju novog pametnog telefona sa zakrivljenim ekranom.

 

Izvor: areamobile.de

Pročitajte...

Nije trebalo dugo: Sada možete preuzeti Pixel 3 verziju Google Camera aplikacije

• Korisnici starije verzije Google Pixela sada mogu preuzeti najnoviji Pixel 2 Google Camera APK …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *