Prihod od iPhone-a prevazilazi dobitke kompletne branše

Apple je u trećem kvartalu 2016. prodao manje iPhone-a nego prošle godine. Ali, i pored toga je ovo poduzeće uspjelo značajno povećati udio dobitka na tržištu pametnih telefona. Po jednoj aktuelnoj analizi, čak je 104% prihoda u ovoj branši otišlo na račun u Cupertinu.
Iako je udio prodanih pametnih telefona opao širom svijeta, nijedan proizvođač nije u trećem kvartalu 2016. zaradio toliko novca s tim uređajima kao Apple. Po analizi investicione banke BMO Capital Markets, Apple-ov udio ukupnih prihoda od prodaje pametnih telefona iznosi 103,6%. Ova vrijednost iznad je 100% zato što su neka druga poduzeća poslovala sa gubitkom – Apple je tako ostvario viši operativni dobitak nego svi drugi proizvođači pametnih telefona zajedno. U istom kvatalu prošle godine Apple-ov udio prihoda bio je 90%.

Ovaj novi napredak se, po ovom izvještaju, može pripisati između ostaloga i Samsungovim problemima sa Galaxy-em Note 7. Koreanci su uspjeli ostvariti samo 0,9% ‘prihoda branše, a eksperti iz BMO-a u sljedećem kvartalu očekuju dodatni pad. U poduzeća koja su ostvarila gubitke u prodaji pametnih telefona ubrajaju se i HTC i LG.

Prema broju prodaja Samsung je i dalje vodeći proizvođač na tržištu pametnih telefona, te po trenutnim podacima Strategy Analytics-a, udio ovog poduzeća je 20,1%, dok je Apple na 12,1% (u odnosu na prošlogodišnjih 13,6%), a Huawei na 9%.

 

 

Izvor: areamobile.de

Pročitajte...

Nije trebalo dugo: Sada možete preuzeti Pixel 3 verziju Google Camera aplikacije

• Korisnici starije verzije Google Pixela sada mogu preuzeti najnoviji Pixel 2 Google Camera APK …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *