Nokijin digitalni asistent će se zvati Viki

Finska firma Nokia osigurala je sebi prava na brend „Viki“. Pri tome bi se moglo raditi o digitalnom glasovnom asistentu, što barem nagoviještava opis registracije kod ureda Europske Unije za intelektualno vlasništvo.

Nokia naizgled radi na digitalnom govornom asistentu. Barem se to da zaključiti iz opisa brenda „Viki“ kojeg je ova finska firma prošle sedmice osigurala u uredu Europske Unije za intelektualno vlasništvo. Tamo stoji da je „Viki“ softver za razvoj i praćenje digitalnih asistenata za mobilne uređaje i internet. Odgovarajući asistenti bi trebali „skupljati sve izvore podataka na jednu korisničku platformu baziranu na chatu i govoru“, kako stoji u prijavi koju je primjetio GSMInfo.nl.

„Viki“ je 6. januara 2017. prijavljena kao brend od strane Nokia Solutions and Networks-a. Na upit ZDNet-a USA iz Nokie su samo samo izjavili da, iako registriraju brendove, generalno ne komentiraju da li će se i kako ti brendovi stvarno biti dio Nokijinih proizvoda ili usluga. Budući da sama Nokia više nije aktivna na tržištu pametnih telefona, preostaju nam dvije pretpostavke. Prva je da bi Nokia mogla predati licencu za tog glasovnog asistenta HDM-u i tako zaraditi novac. HDM Global korisnik je licence za brend Nokia i njihovog intelektualnog vlasništva, te je nedavno predstavio prvi „Nokia“ pametni telefon za azijsko tržište – Nokia 6.

Druga mogućnost jeste da će Nokia koristiti ovog glasovnog asistenta za vlastite potrebe. Prošle godine Nokia je kupila francuskog proizvođača opreme za praćenje aktivnosti Withings koji, između ostaloga, proizvodi umrežene uređaje za mjerenje krvnog pritiska, kao i umrežene vage i termometre. I ovdje je zamisliva upotreba glasovnog asistenta.

 

Komentar autora:

Nokia je doživjela ogroman pad i sada navodno želi razviti glasovnog asistenta? Ne vjerujem u to! To trenutno pokušavaju i mnogi drugi i na primjeru njemačke Alexe za Amazon već možemo vidjeti kako je kompleksna ta tema. Trenutno se ni sa jednim od poznatih glasovnih asistenata ne može sporazumijevati kako treba, a čini se da Nokia za njima kaska još par godina. Ukoliko se baš toliko jako žele riješiti svog novca, rado ću im dati broj svoga računa…

 

Izvor: areamobile.de

Pročitajte...

Nije trebalo dugo: Sada možete preuzeti Pixel 3 verziju Google Camera aplikacije

• Korisnici starije verzije Google Pixela sada mogu preuzeti najnoviji Pixel 2 Google Camera APK …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *