Nokia X5: HMD Global pokazuje nam novi telefon sa izrezom na ekranu

Nokia X5 je tu. Povoljan je telefon sa solidnom tehnikom. Jedina mana: za sada će ga HMD Global izbaciti samo u Kini.

HMD Global je, po izvještavanjima medija, predstavio svoj sljedeći pristupačni pametni telefon: Nokia X5. Ovaj proizvođač prepisao je kod ovog telefon jedan detalj dizajna od Apple-a. Ono što je šteta za europske ljubitelje Nokie jeste da će HMD Global ovaj mobitel sad za sad izbaciti samo na kinesko tržište. Da li će uopće i kada stići i na europsko tržište, još uvijek nije jasno. Detalje u vezi ovog uređaja pročitajte ovdje.

Nokia X5: Dizajn sa izrezom na ekranu

Nokia X5 ima izrez, tačnije utor na rubu ekrana koji smo već vidjeli kod Apple iPhone-a X i Nokia X6 uređaju. U ovom izrezu se, međutim, ne nalazi senzor za prepoznavanje lica, kojeg na ovom mjestu nudi iPhone X sa svojim Face ID-em. Ovaj ekran ima dijagonalu od 5,86 inča i rezoluciju od 1520 x 720 piksela, te se tako smješta u HD+ kategoriju. Omjer stranica također je nešto drugačiji, umjesto 19:9 ovdje imamo 16:9. Ivica ispod ekrana nešto je deblja, a aluminijski okvir popraćen je staklenim površinama na obje strane.

Nokia X5: Kamera i memorija

Na poleđini ovog uređaja se pored skenera otisaka prsta nalazi dualna kamera, čiji senzori imaju 13 i 5 MP. Selfie kamera ima rezoluciju od 8 MP. Videi se snimaju u Full HD rezoluciji sa do 30 kadrova po sekundi. Nokia X5 dolazi u dvije opcije memorije – jedna je sa 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, a druga sa 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Ovaj drugi model ima i opciju proširenja memorije putem microSD kartice i do 256 GB. Umjesto toga utor za microSD karticu možete koristiti i za drugu SIM karticu.

Nokia X5: Procesor i baterija

Za potrebnu procesorsku brzinu kod ovog uređaja služi Helio P60, Mediatek-ov osmojezgreni procesor koji radi na 2 GHz. Integrisana baterija ovog telefona ima kapacitet od 3060 mAp. Punjenje baterije i prijenos podataka odvija se putem USB-C priključka (kao što bi trebalo biti i na Apple iPhone-u 2019). Po fabričkim postavkama Nokia X5 radi na operativnom sistemu Android 8.1 Oreo.

Cijena, boje i dostupnost

Nokia X5 prvo dolazi u Kinu i tamo će, ovisno od varijante memorije, koštati oko 127 ili 179 eura. Dolazit će u crnoj, plavoj i bijeloj boji. Nokia X6 se kod nas naziva Nokia 6.1, tako da je moguće da se i ovaj uređaj na europskom tržištu drugačije zvati. Međutim, već postoji uređaj pod nazivom Nokia 5.1.

 

(Izvor: computerbild.de)

Pročitajte...

Nije trebalo dugo: Sada možete preuzeti Pixel 3 verziju Google Camera aplikacije

• Korisnici starije verzije Google Pixela sada mogu preuzeti najnoviji Pixel 2 Google Camera APK …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *