Novo!

Najavljena prva Nokia sa Androidom: Koliko će koštati i gdje je možete nabaviti

Nokia slavi svoj povratak na tržište pametnih telefona – ovaj put sa Androidom kao operativnim sistemom. Nova Nokia 6 trebala bi biti dostupna već početkom 2017. godine. Međutim, ljubitelji Nokie u našoj državi morat će se još malo strpiti.

Nakon što je Microsoft prodao svoj udio u predjelu mobilnih telefona, Nokia za ovu godinu planira svoj veliki povratak na tržište pametnih telefona. Za početak se vraća na kinesko tržište, te Nokia od tamo počinje svoju ofanzivu sa novim modelom Nokia 6. Kada će ovaj pametni telefon biti dostupan i u našoj državi, još nije poznato.

Firma HMD, koja sa Nokijinom licencom trenutno pravi telefone pod ovim poznatim imenom, najavila je u nedjelju izlazak ovog modela na tržište za početak 2017. godine. Model Nokai 6 trebao bi koštati 1699 jena, što je preračunato otprilike 230 eura. Pokreće ga Google-ov operativni sistem, Android. Izjavili su također da bi daljnji modeli trebali uslijediti u toku godine.

Da li će Android donijeti uspjeh Nokiji?

Nokia se 2001. pri izboru novog operativnog sistema odlučila za Microsoft Windows Phone umjesto za Android. Nakon što je njihov tržišni udio ipak ostao relativno nizak, Microsoft je preuzeo Nokijin udio u predjelu mobilnih telefona u aprilu 2014. godine. I pored toga, Windows za pametne telefone ostao je pri niskom, jednoznamenkastom tržišnom udjelu.

U međuvremenu se pravo na svoje poznato ime vratilo Nokiji, čija je osnovna djelatnost u tom periodu bila djelatnost dobavljača mrežnim operaterima. Ovaj koncern, međutim, ne želi sam praviti korisničke uređaje, već je za to zadužio HMD. Ovaj brend trebao bi još uvijek da ima jak odzvuk na mnogim tržištima.

 

Izvor: chip.de

Pročitajte...

Pametni telefon sa dva ekrana

Sa AMOLED ekranom na dodir na prednjoj strani i E-ink ekranom osjetljivim na dodir na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *