iPhone 8 sa genijalnim inovacijama: Ovako Apple želi nadmašiti sam sebe

Dolazi li poslije iPhone-a 7 odmah iPhone 8? Već je dosta znakova koji upućuju na to, iako se predstavljanje novog iPhone-a očekuje tek u septembru 2017. Sve glasine o nadolazećoj iPhone generaciji pronaći ćete ovdje.

Apple iPhone 8 umjesto iPhone-a 7s?

Očekuje se da će Apple ove jeseni predstaviti novi iPhone. Kako će se njihov novi top model zvati, niko još uvijek ne zna, ali se smatra da će se vjerovatno raditi o iPhone-u 8.

Ukoliko se potvrdi da se radi o ovome imenu, Apple očigledno uvodi tradiciju prekidanja tradicije što se iPhone-a tiče, budući da je sve do iPhone-a 6s išlo po tradiciji, a iPhone 7 onda ispada iz tog šablona – ili ne? On ipak i dalje ima isti dizajn kao i iPhone 6, te tako prekida dosadašnji ritam po kojem se dizajn iPhone-a mijenjao svake dvije godine.

Ali, 2017. iPhone slavi svoj deseti rođendan, te je nemali broj posmatrača uvjeren da Apple ovu godišnjicu želi proslaviti sa velikim praskom: po njima, planiran je potpuno redizajnirani iPhone koji će svoje prethodnike nadmašiti u svakom smislu. Samim time se očekuje i novo ime – iPhone 8 moguća je varijanta, kao i iPhone 10.

OLED za iPhone 8

Izgleda da Apple u 2017. ipak želi predstaviti i nove iPhone 7 i iPhone 7 Plus uređaje, koje će karakterizirati samo  poboljšane komponente hardvera (brži procesor i sl.). Međutim, pored ovih manje uzbudljivih modela trebao bi se pojaviti i treći iPhone, koji bi se drastično razlikovao od onoga na što smo navikli, te bi, imeđu ostalog,  dolazio sa OLED ekranom. Čak se govori i o savitljivom ekranu.

Iza odluke da se samo jedan model opremi sa OLED ekranom stoji to da najveći proizvođači OLED erana na svijetu – Samsung, Japan Display, Sharp i LG, do sad nisu u stanju proizvesti dovoljnu količinu OLED ekrana da bi se s njima opremila kompletna jedna generacija iPhone-a.

Tri verzije – ili ipak samo dvije?

Prednost OLED ekrana su zasićenije boje, savršene nijanse crne i bolja efikasnost potrošnje baterije. Izvori bliski Apple-u tvrde da bi novi uređaji trebali dolaziti u uobičajenim veličinama od 4,7 do 5,5 inča.

Analitičati iz Barclays-a, međutim, izvještavaju da će se Apple ipak odlučio za samo dvije varijante. Po njihovim informacijama bi veličina kućišta trebala ostati skoro nepromijenjena, s tim da bi ekrani bili 5 i 5,8 inčni.

Nijedna od ovih glasina nije još potvrđena, te se do pojavljivanja iPhone-a 8 može promijeniti još mnogo toga. Izvori bliski Apple-u su i prošle godine izvještavali o tri planirane varijante iPhone-a, međutim – tek se na ljeto Apple odlučio za samo dvije verzije.

iPhone 8: Sa ekranom bez ivica i mnogo stakla

(izvor slike:Youtube/ConceptsiPhone)

 

Po motu „vidjeti i biti viđen“, će ekran iPhone-a iz 2017. zauzimati kompletnu prednju stranu, te će biti prekriven staklom. Tako barem izvještava Macrumors, pozivajući se na podcast Johna Grubera, poznavaoca Apple-a. Gruber se pri tome prisjeća priča o revolucionarnim promjenama dizajna iPhone-a iz Apple-ovih krugova. To neće biti samo magnet za poglede ljudi oko vas, već će i korisnici sami moći radovati savršenom omjeru ekrana naspram veličine mobitela. Zbog toga aktuelni iPhone-i i ne prolaze tako dobro.

Mehanička tipka za početni zaslon će nestati, te biti zamijenjena nekom alternativom. Moguće je da će se Apple odlučiti za softversku tipku ili razviti neki sasvim novi koncept. Skener otisaka prsta mogao bi se preseliti ispod ekrana, te tako više ne biti vidljiv.

Genijalna mogućnost punjenja novog iPhone-a?

Jedan druga glasina o iPhone-u 8 govori kako bi se novi Apple-ov mobitel mogao bežično puniti. Na tu ideju navodi saradnja Apple-a sa firmom Dialog Semiconductor, koja je licencirala proizvode od Energous-a. Njihova tehnologija dopušta punjenje baterije sa udaljenosti i od nekoliko metara. Tako bi se sa novim iPhone-om moglo lijepo prošetati iz jedne prostorije u drugu, a da se punjenje i dalje odvija. Mi se nadamo da će Apple-ov novi vodeći uređaj pojaviti sa ovom genijalnom mogućnošću.

 

Koliko su vjerodostojne glasine o iPhone-u 8

I dalje je prerano zvanično tvrditi kako će iPhone 8 zapravo izgledati i koje će funkcije imati. Kako Wall Street Journal izvještava, pozivajući se na tvrdnje dobavljača, Apple trenutno testira preko deset različitih prototipa, a koji će od njih uistinu biti i primjenjen, još nam neko vrijeme neće biti poznato, budući da ta odluka ovisi i o tome hoće li dobavljači uspjeti proizvesti potrebne dijelove u dostatnoj količini i zadovoljavajućeg kvaliteta.

Jedanko su i dalje nejasne i glasine o iPhone-u 8. Od izvora do izvora snažno variraju očekivane osobine novog iPhone-a – iz jednostavnog razloga jer se i dosadašnji Apple-ovi uređaji uveliko razlikuju.

(izvor videa:youtube/ConceptsiPhone)

Izvor: chip.de

Pročitajte...

Nije trebalo dugo: Sada možete preuzeti Pixel 3 verziju Google Camera aplikacije

• Korisnici starije verzije Google Pixela sada mogu preuzeti najnoviji Pixel 2 Google Camera APK …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *