IDC: Tržište pametnih telefona više ne raste

Čini se da se potražnja na tržištu pametnih telefona polako smanjuje. Najnoviji podaci pokazuju kraj rasta prodaje na ovom tržištu.

 

Prema IDC-u (International Data Corporation) tržište pametnih telefona je širom svijeta zabilježilo u trećem kvartalu 2016. godine rast od tek 1%. Sa padom prodaje bore se ponajviše proizvođači premium uređaja, kao, na primjer, Samsung i Apple, a pozitivno posluju samo malobrojni kineski brendovi. Po trenutnim podacima, stopa rasta kod skoro svih proizvođača je ili negativna, ili je u jednocifrenom plusu. Najveći gubitnik je Samsung sa -13,5%, a Apple zaostaje sa 5,3% manje prodaja od prošle godine. Pobjednici su Oppo sa rastom od 121,6%, te Vivo sa 102,5%. Oba proizvođača nude Android pametne telefone nižih cijena. Nešto poznatiji proizvođač, Huawei, uspio je ostvariti porast prodaje od iznenađujućih 23%, iako neki njegovi pametni telefoni koštaju i preko 500 eura.

 

Zapad je zasićen

 

O razlozima za usporeni rast prodaje ne mora se mnogo razmišljati. Nakon toliko godina skoro sedmičnog izbacivanja novih uređaja, većina korisnika opskrbljena je, a i nova tržišta, poput Kine i Indije, ne mogu se vječno opremati novim uređajima. Čini se da na zapadu nije samo opalo interesovanje kupaca, već su i novi uređaji puno dugotrajniji. Zbog sve manjih poboljšanja kod novijih generacija pametnih telefona, sve se manje korisnika odlučuje kupiti novi model, te radije ostaju pri onome koji već imaju. Kod Samsunga se katastrofa sa Note 7 posebno odražava na pad, koji će se vjerovatno osjećati i u narednim kvartalima. Apple očekuje povećanje prodaje u Božićno vrijeme, budući da bi tada iPhone 7 tada trebao pojačano prelaziti preko pulta

 

 

Izvor: computerbild.de

Pročitajte...

Nije trebalo dugo: Sada možete preuzeti Pixel 3 verziju Google Camera aplikacije

• Korisnici starije verzije Google Pixela sada mogu preuzeti najnoviji Pixel 2 Google Camera APK …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *