Hackovan Google Pixel

Poznati developer Chainfire uspio je napraviti systemless root na Pixelu (XL). Ova metoda nudi brojne prednosti od standardnih načina root-ovanja, te omogućava daljnja bežična ažuriranja.

 

Novi Google-ovi pametni telefoni, Pixel i Pixel XL putem systemless root-a omogućavaju pristup strukturi operativnog sistema. Developer Chainfire objavio je na Google+ da je nedavno uspio dobiti pristup sistemu ovoga uređaja putem modificirane boot slike (slike zadužene za podizanje Android sistema), te je tako uspio prevazići probleme s kojima se ranije susretao. Odgovarajuće slike za root-ovanje Pixel-a i Pixel XL-a postavio je na svoju web stranicu, skupa sa novom verzijom SuperSU-a. Pomoću SuperSU-a moguće je upravljati opcijama aplikacija stečenim kroz root-ovanje.

 

Budući da je to tek prvo predstavljanje ovog procesa, mogući su još poneki bugovi i kod SuperSU-a i mehanizma root-ovanja. Uz to se neke aplikacije, koje zatijevaju stjecanje prava na modificiranje root-ovanjem, prvo moraju prebaciti na metodu koju je on koristio, da bi funkcionirale. Ko, pak, želi igrati na sigurno, trebao bi sačekati još par dana dok Chainfire ne sredi svoju metodu u potpunosti.

 

Šta je systemless root?

 

Systemless root je metoda koja je, s pojavim Android 6.0 Marshmallow operativnog sistema, postala najpopularnija za root pristup Android uređaja. Ova metoda važi sa sigurniju, jednostavniju i „čišću“ od prethodno korištenih metoda. Kod prethodnih verzija Androida je za root-ovanje Android pametnog telefona ili tableta bilo potrebno mijenjati datoteke u strukturi sistema i boot slike. Kod „bezsistemskog“ root-ovanja više nisu potrebne nikakve promjene na sistemskoj slici, nego samo na predjelu boot slike.

 

Zbog toga se pri systemless root-u lakše sprovode bežična ažuriranja, te koriste odgovarajući alati, poput FlashFire (kojeg je također razvio Chainfire), bez da se mora učitavati kompletna sistemska slika. Osim toga, time se ovaj proces lakše i poništava, te vraća na tvorničke postavke. Ova metoda je sigurnija zbog održavanja integriteta sistema, budući da se tako sprječava manipulacija i iskorištavanje root pristupa od strane drugih aplikacija.

 

 

Izvor: areamobile.de

Pročitajte...

Nije trebalo dugo: Sada možete preuzeti Pixel 3 verziju Google Camera aplikacije

• Korisnici starije verzije Google Pixela sada mogu preuzeti najnoviji Pixel 2 Google Camera APK …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *