Apple u krizi: 2017 bit će presudna godina za iPhone

Nakon godina gotovo nečuvena uspjeha, Apple se u 2016. morao po prvi put pomiriti sa opadanjem prodaje iPhone-a. iPhone-ov rođendan će zbog toga biti veoma važna godina za Apple. Sve je u znaku broja 10.

Zapadni svijet 2016. godinu percipira kao veoma tešku godinu. To vrijedi i za tehnološkog diva Apple – bez da ovdje želimo porediti nasilje, populizam i terorizam sa padom prodaje iPhone-a.

Ipak, Apple, kao i mnogi drugi, se na početku godine nada boljoj novoj 2017. godini. Kod Apple-a je u 2016. prvenstveno zbog pada prodaje iPhone-a, ali i zbog poprilično suzdržanih reakcija na novi vodeći iPhone 7 došlo do nezadovoljstva.

Trostruko značenje broja 10 za Apple

Za Apple 2017. godina dolazi u potpunosti u znaku broja 10, budući da već za par dana ovaj koncern slavi jubilej svoje vjerovatno najveće ideje. Da li će nakon toga stvari opet ići na bolje ili na gore?

  1. januara 2007., znači prije 10 godina, Apple-ov guru Steve Jobs stajao je na bini u San Francisku i i podigao u zrak jedan mali uređaj. Prvi iPhone. Funkcionirao je preko ekrana na dodir, te je trebao da donese svijet interneta u naše džepove. Tu ideju već su imali mnogi, ali niko je nije uspio dovoljno dobro i ostvariti. Dok nije došao Apple.

Samo pogledajte ispred sebe na stol ili stavite ruku u džep, a možda čak i čitate ove redove preko jednog od tih uređaja. Deset godina poslije, skoro 50 miliona Nijemaca koristi pametni telefon, informiraju se i razgovaraju, kupuju, navigiraju, te, prije svega, komuniciraju jedni s drugima. I to uvijek i svugdje. Jedan uređaj mijenja desetine različitih i proširuje njihove funkcionalnosti.

Uz to, naravno, dolaze i određene negativne posljedice, poput stalne dostupnosti i prekomjerne stimulacije. Činjenicu da su pametni telefoni promijenili naše živote iz korijena teško će bilo ko poreći. Deseta godišnjica Apple-ove najveće ideje stavlja kreatore ovog koncerna pod još veći pritisak.

Proizvodnja će se opet smanjiti

Čak i bez ove godišnjice bi se u Apple-u u ovom trenutku brinuli. Proizvodnja iPhone-a bi u prvom kvartalu 2017. godine trebala biti smanjena za 10%, kako izvještava japanski „Nikkei Times“.

Već prošle godine je ovaj tehnološki div smanjio proizvodnju. Ako su kalkulacije japanskih ekonomskih novinara tačne, Apple-u prijeti da i dalje ide nizbrdo. Po tome je ovaj koncern od samog početka proizvodio iPhone 7 u manjem broju, a sada opet mora dodatno smanjiti produkciju.

Entuzijazam u vezi iPhone-a 7 je zapravo već i pri samoj njegovoj prezentaciji bio suzdržan.

Ukratko rečeno: iPhone 7 sigurno jeste jak pametni telefon. Međutim, nedostaje mu pravih inovacija, uzbudljivih opcija ili novoga dizajna. Nečega, što bi ljude moglo pokrenuti da sa iPhone-om 7 zamijene svoj iPhone 6 ili 6S. I očito je da svoje mobitele mijenja za novu generaciju manji broj korisnika Apple-a nego ikad. Budući da je iPhone i dalje Apple-ov proizvod broj 1, samo novi, rekordni iPhone, može izvući Apple iz krize.

I zbog toga je, na koncu, broj 10 najvažniji broj za Apple ove godine. Novi iPhone mora se svidjeti korisnicima, mora biti uvjerljiv, te iznad svega – mora opet impresionirati korisnike. Po mogućnosti nečim za šta još nisu bili ni svjesni da im treba. Kao što 9. januara 2007. niko nije znao da bi mu mogao trebati pametni telefon, sve dok Steve Jobs nije izašao na binu.

Novi iPhone mora biti uvjerljiv

Po glasinama koje kruže, Apple će kod svoje verzije iPhone-a za 2017. godinu preskočiti brojeve 8 i 9, te za desetu godišnjicu odmah predstaviti iPhone 10. Nešto poput onoga što je Microsoft uradio sa svojom zadnjom verzijom Windowsa. Neki posmatrači su ubijeđeni da je Apple svjestan odgovornosti jubileja, te da će opet snažno oduševiti.

Međutim, ukoliko iPhone 10 razočara, te se Apple od tehnološkog fenomena pretvori u sasvim normalnog prozvođača tehnike, 2017. bi za Apple možda počela sa slavljenjem desete godišnjice, ali bi završila sa veoma malo razloga za radovanje.

 

Izvor: chip.de

Pročitajte...

Nije trebalo dugo: Sada možete preuzeti Pixel 3 verziju Google Camera aplikacije

• Korisnici starije verzije Google Pixela sada mogu preuzeti najnoviji Pixel 2 Google Camera APK …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *